Minúta po minúte: Volil sa nový šéf RTVS

Minúta po minúte: Volil sa nový šéf RTVS Reprofoto TV NRSR

Poslanci NR SR dnes v druhom kole volia generálneho riaditeľa RTVS.

 


V prvej tajnej voľbe minulý týždeň ani jeden z ôsmich kandidátov nezískal potrebný nadpolovičný počet hlasov prítomných poslancov. Do druhého kola postúpili súčasný šéf TASR Jaroslav Rezník a Václav Mika.

Voľba je naplánovaná na dnes dopoludnia. Tajné hlasovanie poslancov bude o 11 hodine.

Voľbu šéfa RTVS sledujeme online:

14: 56: Rezník reaguje na zvolenie za šéfa RTVS a hovorí o prvých krokoch

13:40: Václav Mika zverejnil reakciu na výsledky volieb. „Posledné týždne mi pripadali ako príbeh o dobýjaní pevnosti a RTVS. A, ako sa hovorí, nie sú nedobytné pevnosti, sú len pevnosti zle dobíjané. A o tom, ako bola dobýjaná RTVS si urobte vlastný názor," povedal Mika.

12:34: Parlament oficiálne vyhlásil výsledky voľlby. Víťazom je Jaroslav Rezník, získal 95 hlasov, Václav Mika 50 hlasov a 2 hlasy boli neplatné. V miestnosti bolo prítomnosti 147 poslancov. Funčkné obdobie nového riaditeľa RTVS začína v auguste. Za Rezníka hlasovali aj kotlebovci, pre RTVS to potvrdil Milan Uhrík.

12:22: Voľbu podľa informácií Omédiách.com vyhral Rezník. Získal 95 hlasov. Jaroslav Rezník poslúžil HZDS, SNS aj Kočnerovi

12:14: Bugár ukončil tajné hlasovanie a vyhlásil prestávku, kým sa podarí spočítať hlasy. Voliť prišiel aj Igor Matovič, ktorý sa rokovaní parlamentu nezúčastňuje.

12:10: Zástupcovia opozičných strán SaS, OĽANO-NOVA a Sme rodina ohlásili brífing o 13:00, kde prinesú stanovisko opozície po vyhlásení výsledkov voľby generálneho riaditeľa RTVS

12:05: Ani neviem, či bude horšie, ak bude Rezník zvolený aj zásluhou hlasov poslancov MOST-HÍD, alebo ak bude generálny riaditeľ RTVS zvolený vďaka hlasom fašistických poslancov, píše poslanec SaS Ondrej Dostal.

11:55: Začalo sa tajné hlasovanie. Víťaz musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak ani jeden z kandidátov tento počet nezíska, parlament vyhlási novú voľbu.  

11:40: O novom riaditeľovi môžu rozhodnúť hlasy kotlebovcov. Smer a SNS sa dohodli na Rezníkovi, pravdepodobne ako tradične s nimi budú hlasovať aj traja odídenci zo Sme rodina. Opozičné strany SaS, Smer rodina, OĽaNO a 7 nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého budú voliť Miku. Most-Híd nechal voňú ruku svojim poslancom. Rozhodnúť môže aj 14 hlasov kotlebovcov. Marián Kotleba povedal, že na druhom kole volieb sa zúčastnia. Nepovedal, ako a či budú hlasovať.

11:27: RTVS, má v deň voľby svojho nového šéfa, rozsiahly výpadok webu. "Priatelia, prosíme ospravedlňte výpadok webových stránok RTVS. Na odstránení problémov pracujeme. Ďakujeme za pochopenie." S výpadkom webu sa dnes borí aj Trend a redakcia SME, ktorá oznámila, že bol na stránky SME útok.

11:25: "Z voľby riaditeľa RTVS sa niektoré médiá snažia robiť zbytočnú drámu. Keď nebola na nikom dohoda, tak nebola. Most vlastnú preferenciu nepovedal. Hlasovanie skončilo ako skončilo a budúci týždeň sa možno jeden z dvojice Rezník Mika stane riaditeľom. Ale spájať to s vládnou krízou, to už je naozaj z kategórie "přání je otcem myšlenky," takto komentovala voľbu minulý týždeň Monika Flašíková-Beňová zo Smeru.

11:19 Vo včerajšej relácii rádia Expres podpredseda parlamentu a členom klubu Most-Híd Andrej Hrnčiar povedal, že ak dnes nebude zvolený nový riaditeľ RTVS, nová voľba bude na jeseň. Po skončení funkčného obdobia Václava Miku by v prechodnom období riadil RTVS programový riaditeľ RTVS Tibor Búza. 

11:03: V parlamente sa začalo hlasovanie. Pred samotnou tajnou voľbou prebieha niekoľko ďalších hlasovaní o nových legislatívnych zmenách. V miestnosti je prítomných 148 poslancov. Voľba bude tajná.

10:57: K aktuálnej voľbe generálneho riaditeľa RTVS vydala Slovenská filmová a televízna akadémia toto stanovisko: Vyhlásenie Slovenskej filmovej a televíznej akadémie k voľbe riaditeľa RTVS

10:55: Asociácia nezávislých producentov, ktorá združuje 20 spoločností, zverejnila otvorený list poslancom v súvislosti s voľbou generálneho riaditeľa RTVS: Otvorený list poslancom: Žiadame vás, aby ste prestali politicky kupčiť s RTVS

10:26: Strana SaS ohlásila mimoriadny brífing podpredsedníčky NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej dnes o 10:40 vo foyer NR SR na tému Čo spája Rezníka s Kočnerom, na tlačovej besede zopakovala informáciu zo svojho statusu

10:12: "Napriek očakávaniam, kandidát koalície SNS a SMER na post riaditeľa RTVS neuspel v prvom kole, a tak nás tento týždeň čaká druhé kolo volieb. V prospech V. Miku hovoria jeho skúsenosti, výsledky aj nezávislosť od akejkoľvek politickej strany. Všetko je stále otvorené a zdá sa, že výsledná voľba - a teda budúcnosť RTVS - opäť stojí a padá na "charaktere " strany MOST-Híd," píše strana OĽaNO.

10:02 Nezávislí poslanci na čele s Miroslavom Beblavým zverejnili video, v ktorom hovoria, že podporia vo voľbe Václava Miku a apelujú na poslancov: "Apelujeme na všetkých poslancov Národnej rady, aby sa rozhodovali na základe toho, čo je dobré pre všetkých občanov a nie podľa politického kšeftárenia. Verejnoprávnosť sa po Mečiarovi budovala dlho a len ťažko - nenechajme si ju zobrať!"

9:57: Poslankyňa SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová na Facebooku píše: "Smer odmietol zrušiť milosť Kočnerovi v kauze Technopol, to bola ich podmienka pre zrušenie Mečiarovych amnestií. Trestné stíhanie Kočnera za 8 mil daňové úniky NAKA zastavila. A dnes má byť za šéfa RTVS zvolený Rezník, ktorý v roku 2005 podpísal nevýhodnú zmluvu s Kočnerovou firmou Štúdio K.F.A. na doživotný prenájom pozemku Slovenského Rozhlasu, ktorému vtedy šéfoval. (Podrobnosti: Favorit na šéfa RTVS Jaroslav Rezník poslúžil HZDS, SNS aj Kočnerovi.) Len vďaka tejto zmluve so SRo mohol Kočner postaviť Five Star Residence, budovu známu z kauzy Bašternák, pretože dovtedy k pozemku určenému na výstavbu budovy nemal prístup. Rezník Kočnerovi pomohol, čo tam po tom, že pre SRo bola táto zmluva o doživotnom prenájme totálne nevýhodná. Tiež sa vám zdá, že dnešnou voľbou sa kruh uzavrie? Smer, Kočner, Bašternák, Kaliňák, Rezník a kapustoviny."

0:53: Predseda Most-Híd Béla Bugár tvrdí, že poslanci strany majú voľnú ruku pri voľbe, klub sa na jednotnej voľbe nedohodol: "Je to na osobnom rozhodnutí každého poslanca, takto sme sa dohodli. Nezakázali sme nič a neprikázali sme nič. Ak sa niekto rozhodne ísť alebo neísť, je to na jeho rozhodnutí," povedal novinárom.

9:45: V pondelok večer zasadala koaličná rada, venovala sa aj voľbe šéfa RTVS.

9:43 V parlamente zasadá v súvislosti s voľbou šéfa RTVS poslanecký klub Mosta-Híd. „Ešte to stále nie je isté," povedal Andrej Hrnčiar na otázku, či dnes bude zvolený nový riaditeľ. „Preberáme všetky varianty," povedal podľa Denník N Hrnčiar.

 

Odporúčame aj: Komentár Miroslavy Kernovej: Naozaj chcete poslať do RTVS Rezníka?

Mika: RTVS bude mať štyri televízne stanice, pätnásť rozhlasových

Favorit na šéfa RTVS Jaroslav Rezník poslúžil HZDS, SNS aj Kočnerovi

Smer a SNS chcú podporiť Rezníka. Minister kultúry Marek Maďarič stojí za Mikom, naviac upozornil, že Rezník pravdepodobne získal hlasy aj od kotlebovcov. Ak by bol nový riaditeľ RTVS zvolený vďaka hlasom ĽSNS Mariána Kotlebu, mohlo by ho to podľa slov Maďariča postaviť do zlej situácie. Strany opozície sú za Miku. Očakáva sa, že Mikovi dajú hlas aj niektorí poslanci Mostu-Híd, napríklad Frantíšek Šebej, ktorý patril medzi najväčších kritikov Rezníka a pre ktorého je Rezník neprijateľný.