Za rozhovor s Milanom Žitným o duševnom stave Matoviča hrozí TA3 sankcia

Za rozhovor s Milanom Žitným o duševnom stave Matoviča hrozí TA3 sankcia Reprofoto TA3

Rada pre vysielanie a retransmisiu začala správne konanie voči televízii TA3 pre podozrenie z porušenia zákona.

 


Dôvodom je, že Igor Matovič v relácii V politike* Téma dňa nemal možnosť reagovať na vyjadrenia bývalého novinára Milana Žitného, ktorý spochybnil jeho duševné zdravie.

 

V prvej časti relácie s názvom Derniera Igora Matoviča sa moderátor Peter Bielik rozprával s Matovičom o politickej situácii aj o jeho rozhodnutí bojkotovať zasadnutia NRSR. Potom, ako sa Bielik s Matovičom rozlúčil, televízia odvysielala rozhovor Bielika s Milanom Žitným. Žitný okrem iného povedal toto:

„No to už je ale nie vo vecnej rovine, ale v pocitovej. To znamená, že ja si dovolím to ešte preexponovať, ako človek, ktorý počuje hlasy. A to už patrí naozaj do kategórie, kde by si ho mali zobrať do práce odborníci z oblasti psychiatrie, pretože neísť s takýmito povedzme indíciami, že niečo sa voči mne chystá, neísť na políciu, odmietnuť ju programovo, tak to už naozaj, mal som možnosť vo svojej praxi od revolúcie sa stretnúť s mnohými prípadmi, ktoré vykazovali tieto znaky a s nikým sa nedalo komunikovať normálne, vecne, tak, aby tie dve strany používali ten istý jazyk a rozumeli si..., ...polícia je schopná ochrániť človeka pred hrozbou zvonku, ale málokedy sa dá ochrániť človeka pred ním samotným, pred deštrukciou, ktorá prebieha vnútri toho človeka. Tam už polícia je samozrejme bezradná."

"Sme toho názoru, že prehovor bezpečnostného analytika Milana Žitného, ktorým spochybňuje duševné zdravie Igora Matoviča, nie je možné brať ako relevantnú informáciu zo strany bezpečnostného analytika, nakoľko bezpečnostný analytik nie je spôsobilý a oprávnený z titulu svojej funkcie komentovať duševný stav iného človeka," píše Kancelária rady v analýze príspevku. Zároveň dodáva, "že takýto kritický prehovor na adresu Matoviča ako aktívne politicky činnej osoby súvisiaci s jeho politickou činnosťou nie je možné interpretovať ako zásah do ľudskej dôstojnosti Matoviča, nakoľko takto vyslovená kritika sa odvoláva na politickú činnosť a pôsobenie politika v rámci slovenskej politickej scény."

Odporúčame aj: Matovič obvinil Bielika z TA3, že je zaškolený u Fica

Problém však môže mať TA3. Podľa názoru odborníkov Kancelárie rady zaradením tohto prehovoru Žitného až na záver po ukončení rozhovoru s Matovičom, "mohlo dôjsť z hľadiska vyváženosti k porušeniu zásad objektívnosti v rámci politickopublicisticej relácie, nakoľko Matovič nemal priestor na reakciu."

V tejto súvislosti rada začala voči TA3 správne konanie. O tom, či televízia zaradením rozhovoru Žitného porušila alebo neporušila zákon, rozhodne na jednom z najbližších rokovaní.

 

*oprava

Záznam relácie Téma dňa na TA3: