Seriál Hra o tróny zbiera ceny a láme rekordy sledovanosti

Seriál Hra o tróny zbiera ceny a láme rekordy sledovanosti Foto: HBO

Začína siedma séria. V množstve násilia a nahoty tvorcovia postupne uberajú.

 

 

Rekordná sledovanosť a najviac amerických televíznych cien Emmy v histórii má na konte fantasy seriál Hra o tróny, ktorý b nedeľu pokračuje siedmou sériou. Sága o láske, zrade a boji o moc si získala priaznivé recenzie okrem iného za herecké výkony aj príbeh, od niektorých si však vyslúžila kritiku za mnoho násilných scén.

Od prvej desaťdielnej série, ktorá mala premiéru v roku 2011, k zatiaľ poslednej šiestej, ktorá sa začala vysielať pred rokom, tvorcovia práve v miere násilia a zobrazovania nahoty ubrali. Ešte v roku 2012 sa pritom Hra o tróny stala druhou najkrvavejšou reláciou v americkej televízii, s priemerným počtom 14 mŕtvol na jednu epizódu, za seriálom Spartakus.

Aj siedma séria podľa podtitulu jedného z trailerov "Veľká vojna je tu" bude najmä o boji niekoľkých rodov o moc, v ktorom sú na dennom poriadku politické, dynastické a sexuálne intrigy. Dej sa odohráva v mýtickej ríši Západozemí, kde leta a zimy trvajú celé roky. Stredovekú atmosféru okolo statočných a drsných rytierov dopĺňajú draci či Bieli chodci, akýsi ľadoví zombie.

Seriál Hra o tróny vznikol na motívy zatiaľ nedokončenej série románov amerického spisovateľa Georgea Raymonda Richarda Martina (68) nazvanej Pieseň ľadu a ohňa. Názov dostal tento britsko-americký seriál televízie HBO podľa prvej časti Martinovej rozsiahle epické ságy. Martin sa podieľal na scenároch k niekoľkým epizódam.

Česká televízia odvysielala prvé tri serie. Ďalšej séria sa zatiaľ diváci ČT nedočkajú. Akvizičná politika HBO je podľa hovorkyne ČT Alžbety Plívová teraz taká, že neposkytuje svoju pôvodnú tvorbu ďalším vysielateľom. Plívová ČTK povedala, že prvé tri série ČT zakúpila ešte v čase, keď to interné pravidlá HBO umožňovali.

Pri poslednom rozdávanie amerických televíznych cien Emmy získal seriál vlani v septembri rekordných 12 cien a s celkovými 38 výhrami sa tak stal seriálom s najväčším počtom cien v histórii tejto súťaže. Aj jeho sledovanosť rástla s každou sériou. Kým finále tej prvej v premiére v roku 2011 videli v televízii asi tri milióny divákov, k poslednému dielu šiestej série sadlo k televízii vlani asi 8,9 milióna divákov.

Všetky predchádzajúce série mali desať dielov, tá najnovšia siedma ich má len sedem. Fanúšikovia sa ale už môžu tešiť na budúci rok či ten ďalší na ôsmu sériu. Tá by však podľa tvorcov mala byť v takomto formáte asi posledná.

Tento rok v máji televízie HBO oznámila, že po odvysielaní ôsmej série chystá takzvané spin-offy, teda akési odvodeniny. Ich spísaním zatiaľ poverila štyroch scenáristov, ktorí by mali spolupracovať s autorom predlohy Martinom. Zatiaľ nie je jasné, akú formu budú mať nové príbehu, či pôjde o kratší sériu, celovečerné filmy či série v štýle doterajšie Hry o tróny.