Nový film Filipa Renča podľa kníh Haliny Pawlowskej sa natáča aj na Slovensku

Nový film Filipa Renča podľa kníh Haliny Pawlowskej sa natáča aj na Slovensku Foto: Markíza

Režisér Filip Renč bude do 22. augusta na Slovensku, v Prahe a v Kladne natáčať na základe kníh Haliny Pawlowskej komédiu Zúfalé ženy robia zúfalé veci. Do kín sa film dostane v januári. ČTK o tom za tvorcu informovala Jana Šafářová.

Pawlowská napísala aj scenár. "Keď som dostala ponuku od producentov na jeho sfilmovanie, potešilo ma to. Bola som ale zrazu staršia a niečo som videla v úplne inom svetle. A tak sa stalo, že scenár vychádza z mojich dvoch kníh. Hrdinka Olga z knižky Zúfalé ženy robia zúfalé veci hovorí svoj nový príbeh v knižke Zase zúfalé ženy robia zúfalé veci, ktorá ešte len vyjde. A podľa tejto predlohy sa točí aj film, "povedala Pawlowská, ktorá za svoj scenár k filmu Vďaka za každé nové ráno získala Českého leva.

V úlohe Oľgy sa predstaví Klára Issová, ktorá sa objavila aj vo filme Všetko alebo nič. Issová ako Olga má v príbehu Zúfalé ženy robia zúfalé veci veľké plány so svojím milostným životom. Mestečko, kde sa narodila, ju ale pre realizácie zámerov nestačí, a tak sa premiestni do veľkomesta. Tam stretne muža, o ktorom si myslí, že je ten pravý. Avšak len do okamihu, než ho pristihne pri nevere. Ako študentka psychológie má túto situáciu teoreticky zvládnutú, ale prax je iná.

"Nemala som konkrétnu predstavu, koľko má hrdinka vážiť, aká veľká má mať prsia a zadok. Vedela som ale iste, že predstaviteľka postavy, ktorú som si vymyslela, musí mať zmysel pre humor a oči, ktoré berú za srdce. A to všetko Klára má, "povedala Pawlowská.

Po boku Issovej hrajú ďalšie známe tváre českej a slovenskej scény ako napríklad Lenka Vlasáková, Jiří Dvořák, Pavel Kříž, Martin Kraus, Petr Vacek či Alice Bendová.

S režisérom Renčom sa Pawlowská stretla pracovne prvýkrát a o scenári často diskutovali. "Mala som z Filipa na začiatku rozporuplný pocit. Má svoju jasnú predstavu, ktorú chce vyjadriť. Najskôr ma jeho pripomienky štvali, ale potom ma začali podnecovať k tomu, že som niektoré scény úplne prerobila," povedala spisovateľka.

Režisér Renč, ktorému v roku 2014 prezident Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy, vlani uviedol film Lída Baarová venovaný českej filmovej hviezde a jej milostnej afére s nacistickým ministrom propagandy Josephom Goebbelsom. Kritika film prijala nejednoznačne.