Premiéru filmu Diera v hlave ponúkne RTVS v Pamätný deň rómskeho holokaustu

Premiéru filmu Diera v hlave ponúkne RTVS v Pamätný deň rómskeho holokaustu Foto: HITCHHIKER Cinema

Režisér Robert Kirchhoff sa takmer trinásť rokov venoval téme prenasledovania Rómov a Sinti počas druhej svetovej vojny v Európe.

Pátral po svedkoch a ľuďoch, ktorí túto hrôzu prežili, zaujímali ho aj ich blízki, komunikoval s aktivistami a novinármi. Ako sám tvrdí, to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, je zabudnúť.

Dokument Roberta Kirchhoffa Diera v hlave uvidia diváci RTVS v stredu 2. augusta, v Pamätný deň rómskeho holokaustu, o 20.10 hod. na Dvojke.

„Kirchhoffov dokument je výnimočný témou, ambicióznym formálnym spracovaním a presahom za hranice Slovenska. O dôležitosti a naliehavosti témy počas vzostupu krajne pravicových síl a rétoriky v súčasnosti nie je potrebné diskutovať. RTVS vstupom do koprodukcie získala nadčasový dokument osvetľujúci tienistú stránku našej spoločnej európskej histórie," povedal riaditeľ Programových služieb STV Tibor Búza.

Na Slovensku mala snímka premiéru 7. marca tohto roku na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave.

Film Diera v hlave bude najbližšie súťažiť v kategórii Human Rights Dox na Medzinárodnom festivale dokumentárnych a krátkych filmov DOKU FEST v Kosove, ktorý sa začne 4. a potrvá do 12. augusta 2017. Dokument už uviedli aj prestížne festivaly, ktoré sa v Rakúsku a Nemecku sústreďujú na spoločensko-politické otázky, sociálne problémy a dávajú priestor autorskému európskemu filmu - festival Crossing Europe v Linzi a goEast vo Wiesbadene. Na svojom programe ho mali aj medzinárodné festivaly ako Finále Plzeň, Art Film Fest Košice, festivaly v Jihlave, Lipsku, Thessalonikách, Terste a na Jednom svete v Čechách.