Film Učiteľka sa prebojoval do širšej nominácie na európskeho Oscara

Film Učiteľka sa prebojoval do širšej nominácie na európskeho Oscara Foto: PubRes

Európska filmová akadémia a EFA Productions dnes zverejnili širší výber celovečerných filmov, ktoré majú šancu získať European Film Awards 2017.

 

 

Je medzi nimi aj slovensko-český film Učiteľka režiséra Jana Hřebejka v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry.

Európska filmová akadémia vybrala do širokej nominácie o Európske filmové ceny 51 filmov reprezentujúcich 31 krajín. V najbližších týždňoch prebehne hlasovanie vyše 3000 členov EFA, z ktorého vzíde užšia nominácia, ktorá bude zverejnená 4. novembra na Európskom filmovom festivale v Seville. Víťazi budú vyhlásení 9. decembra 2017 v Berlíne. Do nominácie sa dostal aj film Bába z ledu so Zuzanou Kronerovou v hlavnej úlohe, či film Přes kosti mŕtvych od režisérky Agnieszky Holland.

Zoznam všetkých nominovaných filmov

UČITEĽKA vznikla v koprodukcii RTVS, PubRes, Offside Men a Českej televízie, s podporou Ministerstva kultúry SR, Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie. Do slovenských kín film uviedla distribučná spoločnosť Forum Film 21. júla 2016.

Pozornosť od EFA je ďalším z mnohých medzinárodných úspechov, ktoré sprevádzajú film od svojej premiéry v súťaži MFF Karlovy Vary v júli 2016. Film tam získal Krištáľový glóbus za najlepší ženský herecký výkon, ocenili ho aj na festivaloch v španielskom Gijóne a v Hongkongu. Zozbieral štyri Národné ceny Slovenskej filmovej akadémie Slnko v sieti, vrátane tej v kategórii Najlepší film, pridal aj Cenu divákov.

Podľa tlačovej správy producenta spoločnosti PubRes Učiteľka sa dostal do distribúcie vo vyše 50 krajinách na všetkých kontinentoch a vo viacerých štátoch ho distributéri uviedli do kín v domácich jazykových mutáciách. V najbližšom období sa Učiteľka predstaví divákom v USA (30.8.), Taliansku (7.9.) a Franacúzsku (25.10).