Bývalý redaktor RTVS chce kandidovať za župana. Podporujú ho kotlebovci

Bývalý redaktor RTVS chce kandidovať za župana. Podporujú ho kotlebovci Reprofoto youtube Zem&Vek

Ľudová strana Naše Slovensko cez víkend na facebooku oznámila, že nepostaví vlastného kandidáta na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja,

 


ale bývalého redaktora STV zahraničnopolotickej redakcie Slovenskej televízie Ľubomíra Huďa. Kotlebovci teraz zbierajú hlasy na jeho kandidatúru.

 

Ľubomír Huďo bol do roku 2013 redaktorom Slovenskej televízie, v minulosti písal pre viacero denníkov, napríklad pre Mečiarovu Slovenskú republiku. Roky bol prispoevateľom rôznych stránok, ktoré inklinovali k extremistom - protiprúdu.sk a podobne, ale aj do rôznych konšpiračných médií ako Zem a Vek, komentoval dianie v INTV, v Slobodnom vysielači. Kým pracoval pre RTVS tak v Zem a Vek publikoval pod pseudonymom M. Morés.

S kotlebovcami má veľa spoločného.

Ján Benčík vo svojom článku o Huďovi cituje zdroj z protiextrémistického oddelenia Policajného zboru: „Bola to Bratislava, 90-te roky, neonacistické útoky boli na dennom poriadku. Prioritou bolo dostať uličné násilie pod kontrolu. Vtedy sme mali bitku každý večer a jednu ´bodačku´ v Bratislave tak raz do mesiaca. Ísť nočným spojom, tak to bola 90% istota, že buď dostaneš, alebo budeš svedkom nejakého konfliktu, kde sa nazi ´bojuvky´ šli na niekom vyvŕšiť. Nebolo študáka v Bratislave z 90- tych rokov, čo by nezažil bitku s nazi. To bol úplne iný čas a Huďo bol taký, že sa sám nezapájal - napríklad ako Rogel - on to organizoval, huckal a akože ´velil´. Takéto partičky boli asi tak 2-3 v každom okrese. Poznali sa v rámci mesta. V Bratislave bolo 30-40 partičiek, asi od 6 do 13 ľudí. Väčšina z nich šla každý víkend, alebo piatok na ´akciu´. A tam išlo len o to, aby si do niekoho udreli. A bolo jedno, kto im prišiel do cesty . Proste adrenalín, niekoho rozbiť. To boli úplne iné časy. On bol tvrdé jadro. Techo, Huďo, Rogel, to boli také slovenské legendy, každý z nazi scény ho v 90-tych rokoch poznal. Ono to nemalo nejakú tvrdú hierarchickú štruktúru, ale proste boli ľudia s väčšou autoritou a známejší. A to bol aj on. Ale keďže bol ´vychcaný´ a držal sa zásadne v pozadí, nebolo možné trestne ho stíhať."

Benčík cituje aj publicistu a spisovateľa Petra Gettinga, ktorý hodnotí Huďa takto: „Keď sa zo svojej kutice v zahraničnom spravodajstve dostal až do "raňajok", to bol fakt veľký prešľap verejnoprávnej televízie, nechať naživo komentovať situáciu vo svete človekom, ktorý podľa svedkov nosil tričká White power a už pred rokmi figuroval v zoznamoch bratislavských neonacistov ako obsedantný magor. Smial som sa, keď som videl že toto čudo rozdáva na neonacistických serveroch rady, ako byť údajne ´nezávislým´, v jeho súvislosti vôbec použiť slovo novinár je urážkou celého povolania, podobne ako pri Rostásovi hovoriť o spisovateľovi. Tomu vravím duo (tragi)komikov made in Slovakia."