Merkelová vyhrala v televíznej debate. Islam podľa nej patrí do Nemecka

Merkelová vyhrala v televíznej debate. Islam podľa nej patrí do Nemecka Reprofoto ZDF

 Včera bola v Nemecku dôležitá predvolebná televízna debata medzi kandidátmi na kancelára – úradujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a Martinom Schulzom.

 Podľa rýchleho prieskumu pre televíziu ARD Angela Merkelová (CDU) v debate jasne zvíťazila nad svojím súperom v boji o post na čele nemeckej vlády Martinom Schulzom (SPD). Za presvedčivejšiu ju označilo 55 percent divákov, Schulza 35 percent. V predchádzajúcich rozhovoroch kandidátov na kancelára Merkelova nikdy takto jednoznačne nevyhrala.

V debate Merkelová obhajovala svoju migračnú politiku. Podľa Merkelovej islam patrí do Nemecka. Štyri milióny moslimov prispievajú k úspechu Spolkovej republiky, povedala.
Merkelová bola v debate konfrontovaná so štatistikou, podľa ktorej si dve tretiny Nemcov myslí, že islam ku krajine nepatrí. Uviedla, že skeptickému postoju ľudí rozumie, vzhľadom k tomu, že sú v mene islamu páchané teroristické útoky. Zároveň ale poznamenala, že v Nemecku žijú štyri milióny moslimov, takže islam k Nemecku patrí.

Zároveň však povedala, že Berlín nebude trpieť islamistických kazateľov nenávisti. "Kazatelia nenávisti nemajú v našej krajine čo robiť," povedal aj Schulz, podľa ktorého je len výrazná menšina moslimov radikálna.

Merkelová dnes tiež obhajovala svoju migračnú politiku z krízy v roku 2015. Povedala, že ide o veľmi dramatickú situáciu, v ktorej práve utečencom pomohlo otvorenie hraníc. Nedokázala si predstaviť, že by sa Nemecko pokúsilo zastaviť tisíce utečencov na hranici vodnými delami.

Schulz vo veľkej miere súhlasil s prístupom Merkelovej, ale podľa jeho názoru mala vopred informovať svojich európskych kolegov.

Schulz bol podľa divákov jednoznačne útočnejší, čo sa očakávalo, pretože jeho SPD na konzervatívnu úniu CDU/CSU stráca približne 14 percentuálnych bodov. Za útočnejšieho ho označilo 87 percent divákov, iba päť percent Merkelovú.

Lepšie argumenty ale podľa divákov, ktorých podľa odhadov malo byť až 20 miliónov, mala Merkelová (44 ku 38 percentám), pôsobila tiež kompetentnejšie (64 ku 20 percentám). Svojho vyzývateľa porazila aj v oblastiach ako je dôveryhodnosť (49 ku 29 percentám) a sympatickosť (49 ku 31 percentám). Schulz zas pôsobil, že je bližšie k občanom.

Včerajšia 90-minútová debata bola jediným podobným stretnutím oboch uchádzačov o kancelársky post pred voľbami, ktoré sa konajú 24. septembra. Vzhľadom na to, že v Nemecku stále existuje veľké množstvo nerozhodnutých voličov, mala veľký význam. Aj u nerozhodnutých voličov uspela skôr Merkelová, keď bola presvedčivejšia pre 48 percent z nich, Schulz pre 36 percent. Debatu vysielali televízie ZDF, ARD, Sat.1 a RTL.