Zverejnili trailer k novému film Mečiar

Foto: PubRes Foto: PubRes

„Keď som mala desať, najčastejšie som sa s kamoškou hrávala na Winnetoua, E.T. Mimozemšťana a na Mečiara... Teraz, keď už som veľká, ma zaujíma, kto to v skutočnosti bol."

Film Mečiar je autorským projektom režisérky Terezy Nvotovej, do kín príde 12. októbra. Tvorcovia zverejnili trailer k filmu.
Film mapuje dôsledky udalostí, ktoré sa udiali v čase „vládnutia" Vladimíra Mečiara, na súčasnú slovenskú spoločnosť.

Mečiar bol prvým ministrom vnútra po Nežnej revolúcii v r. 1989 a trojnásobným predsedom vlády. Pre mnohých bol charizmatickým politikom. Počas jeho posledného funkčného obdobia (1994 -98) vyvrcholilo takmer absolutistické autoritárske vládnutie spojené s najväčšími privatizačnými kauzami, mocenským zneužívaním tajných služieb a vyradením Slovenska z procesu prijímania do Európskej únie a NATO.

Odporúčame aj: Kapusta a Kubiš k filmu Mečiar: Zase z Mečiara urobia najhoršieho a za všetko zlo zodpovedného človeka!

Film vyrobila spoločnosť PubRes s. r. o. v koprodukcii s HBO Europe s.r.o. a spoločnosťou Negativ (ČR).

Scenáristka a režisérka Tereza Nvotová mala v tom čase desať rokov.

„Nemá k tomuto pre ľudí emocionálne nesmierne silnému obdobiu žiaden osobný vzťah. Vníma Mečiara ako symbol niečoho, na čo by sme chceli na Slovensku zabudnúť. Nedarí sa nám to, pretože stále narážame na fenomény, ktoré majú svoje korene v čase jeho vládnutia. Tereza sa rozhodla ísť za „Tým, Kto za všetko môže". Nielen nakrútiť jeho samotu a zranenosť. Predovšetkým klásť otázky dovtedy, než na ne dostane skutočné odpovede. A konfrontovať ich s realitou. Tak, aby ona – a divák spolu s ňou – pochopila ako vtedajšie rozhodnutia Mečiara dodnes ovplyvňujú slovenskú spoločnosť. Pretože podľa Terezy „bez hľadania, cestu z lesa nenájdeme," píšu tvorcovia.

Vo filme vystupuje okrem Vladimíra Mečiara a Terezy Nvotovej aj Petr Pithart, Michael Kocáb, Fedor Flašík, Marián Leško, Oskar Fegyveres, Peter Tóth, Tom Nicholson, Martin Milan Šimečka, Eugen Korda, Milan Žitný, Ladislav Snopko, Ľuboš Jurík a mnohí ďalší.