Markíza a RTVS boli potrestané za reportáž o kritike od pápeža Františka

Markíza a RTVS boli potrestané za reportáž o kritike od pápeža Františka Ilustr.foto: TV Markíza

Na poslednom zasadnutí Rady pre vysielanie a retransmisiu Markíza dostala upozornenie na porušenie zákona, za príspevok s názvom Kritika do vlastných radov, ktorý odvysielala vo februári v Televíznych novinách. 

 

„Pápež František odsúdil spôsob života niektorých katolíkov. Natvrdo im odkázal, že je lepšie byť ateistom ako pokryteckým veriacim. Podľa Františka je škandalózne, ak sa niekto chváli tým, aký je veľký katolík a chodí do kostola a popritom napríklad nedáva zamestnancom výplatu, vedie dvojaký život či robí špinavý biznis. Takýchto katolíkov je podľa pápeža veľa. Hlava katolíckej cirkvi vo svojich kázňach opakovane kritizuje vlastných. Odsúdil pohlavné zneužívanie detí kňazmi a kardinálom zasa dohovára, aby sa nesprávali ako princovia," odznelo na Markíze. Podľa rady vysielateľ nepresne informoval o údajnej výzve pápeža.

Vysielateľ „odvysielal informáciu, že pápež vyzýva všetkých katolíkov, aby boli radšej ateistami, než pokryteckými katolíkmi. Zo samotného prejavu je zrejmé, že pápež nad vedením dvojakého života vyjadril pohoršenie a svoj nesúhlas, avšak rovnako je zrejmé, že z prejavu nevyplynula výzva v takej podobe, v akej ju odvysielala Markíza," píše sa v podkladoch pre členov rady.

Za podobný príspevok dostala upozornenie aj RTVS.
„Pápež František kritizoval dvojaký život niektorých členov cirkvi. Kresťania by podľa neho nemali ostať len pri tomto slove, ale ho aj žiť. Podľa hlavy katolíckej cirkvi je lepší ateista než pokrytecký katolík. František od svojho zvolenia za pápeža v 2013-tom už mnohokrát apeloval na katolíkov, aby sa správali podľa pravidiel cirkvi. Aj počas nedávnej kázne poukazoval na tých, ktorí na jednej strane chodia pravidelne do kostola, no zároveň neplatia svojim zamestnancom primerané platy, vykorisťujú ľudí, robia špinavé obchody, perú peniaze či žijú dvojaký život. Veriacich zároveň vyzval, aby brali ateistov ako dobrých ľudí, pokiaľ konajú dobro," odznelo v Správach RTVS.

RTVS odvysielala nepresnú informáciu, keď prisúdil pápežovi vyjadrenie, ktorým v skutočnosti len parafrázoval názor okolia. Vysielateľ však v rámci posudzovaného programu túto správu v predmetnom zmysle nešpecifikoval a ďalej význam pápežovho vyjadrenia nespresnil, v dôsledku čoho celkové vyznenie informácie záviselo výhradne od nepresnej informácie o pápežovom posolstve," píše sa v podkladoch pre Radu.