Lekár, ktorý sa v dokumente chválil fackovaním žien pri pôrode, v nemocnici skončil

Lekár, ktorý sa v dokumente chválil fackovaním žien pri pôrode, v nemocnici skončil Reprofoto: Medzi nami

Ponižujúce praktiky k rodičkám, na ktoré poukázal nový film, preverí ministerstvo.

 

 

Dokument Zuzany Límovej Medzi nami o pôrodoch v niektorých slovenských nemocniciach vyvolal mnoho otázok a pobúrených reakcií. Napriek tomu, že Univerzitná nemocnica v Bratislave sa snažila vysielaniu dokumentu zabrániť, film mal premiéru na festivale Jeden svet.

"V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych sa ženy potýkajú s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami," povedala režisérka Zuzana Límová, ktorá natáčala v bratislavských nemocniciach na Kramároch, v Ružinove, aj na Antolskej.

Najviac kritiky si odniesol lekár, ktorý popisuje vo filme, ako nemá problém dať žene pri pôrode facku: "Bola úplne hysterická. Jednoducho vôbec nepočúvala, čo som jej hovoril a vôbec netlačila. Tak ale zase odtiaľ potiaľ. Lebo zase viete, keď sa vám má to dieťa tam podusiť v pôrodných cestách, tak zase tam už sranda končí. Takže tam som si povedal, že tam bude lepšie brachiálne dorozumievanie sa." A potom vysvetlil, že brachiálne, znamená facka a že je to bežná praktika.

Podľa informácií Denníka N, Televíznych novín Markízy a ďalších médií spomínaný lekár Martin Holáň, ktorý v čase natáčania pôsobil v Univerzitnej nemocnici na Kramároch, v nemocnici skončil. Nemocnica s ním rozviazala pracovný pomer. Výpoveď lekárovi dal prednosta Kramárov Igor Rusňák, ktorý film videl už začiatkom roku, no výpoveď dal lekárovi až teraz. „Nie som si vedomý, že by niekto niekoho fackoval. Nedostal som žiadnu sťažnosť," povedal. Prepustenie pôrodníka podľa Denníka N vysvetlil tým, že sa tieto informácie dostali do médií a „vyvolávalo to paniku, že na Kramároch fackujú ženy". Výpoveď tak dostal pre poškodenie mena nemocnice.

Film ukazuje, ako v nemocnici chýba úcta k pacientkam a rešpekt a ako sa porušujú základné ľudské práva. „Je to najhoršie, čo som v živote zažila. Chodila som po nemocnici a hľadala som dieťa, lebo som si myslela, že sa zbláznim, ak mi ho nedajú. Pamätám si, ako som volala matke, že vyskočím z okna," hovorí jedna z matiek.

Podrobnosti: Film o tom, ako vyzerá v skutočnosti slovenský pôrod, zablokovali vyhrážky nemocnice

Film vyvolal pobúrenie aj na ministerstve zdravotníctva. Minister Tomáš Drucker vedenie nemocnice, aby situáciu preverilo a prijalo nápravné opatrenia. „Situáciu v oblasti pôrodníctva v univerzitnej nemocnici tak, ako ju vykresľuje film, považuje minister za vážnu," povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Nemocnica do odvysielania filmu na otázky neodpovedala. Na premiéru sa však prišli pozrieť aj zamestnanci nemocnice. "Oklamala celý personál, oklamala celú nemocnicu. Mala točiť dokumentárny film, ktorý mal byť diplomovou prácou. Objektívne situácie boli z pôrodnice, ale celý ten film je natočený tendenčne proti pôrodnici a proti univerzitnej nemocnici," povedal pre JOJ jeden z prítomných lekárov.

"Vo filme je to, čo sme videli, keď sme pri tom pôrode boli a už je to na expertoch, aby hodnotili, čo je správny medicínsky postup," povedala režisérka Límová.

Univerzitná nemocnica zvolala tlačovú konferenciu za účelom konfrontácie autorky dokumentu, za účasti médií.