Markíza priznala trapas s povodňovým kameňom

Markíza priznala trapas s povodňovým kameňom Foto: topky.sk

Redaktor v správach v živom vysielaní ukazoval pokus s kameňom a stúpajúcou hladinou Dunaja. Hoci tvrdil, že kameň je na pôvodnom mieste, diváci si všimli, že ho o niekoľko metrov posunul. Televízia manipuláciu s kameňom dodatočne priznala.

 

 

V pondelkových Televíznych novinách chcela televízia divákom ukázať, ako stúpa hladina Dunaja.

Foto: topky.skRedaktor v dvoch živých vstupoch predviedol divákom pokus. „Ja zoberiem tento kameň a položím ho presne na miesto, kde končí teraz rieka. O pol hodinu sa pozrieme, či tu kameň bude, alebo nie," povedal Michal Hečko. O polhodinu sa moderátorka spojila s redaktorom opäť. „Keď sme kládli tento kameň asi pred pol hodinkou sem, tak, bol ešte na suchu. A teraz ako aj sami vidíte, je polovica nad vodou," povedal Hečko.

Pozornejší diváci si však všimli, že kameň nebol na pôvodnom mieste ako ho pôvodne redaktor dal, ale o niekoľko metrov ďalej. Porovnávacie fotky kolovali na sociálnej sieti, niektorí diváci ich poslali aj webu Omédiách.com. Fotky zverejnil napríklad web topky.sk.

Odporúčam aj: Falšuje Markíza nefalšované emócie?

Televízia Markíza manipuláciu s kameňom dnes priznala. „Redaktor počas živého vstupu položil na zem kameň s tým, že bude sledovať ako stúpa voda. Kvôli náhlemu prívalu vody, ktorý mohol zaliať techniku, však chvíľu na to štáb dostal pokyn presunúť sa. V zmätku z obrovskej masy vody redaktor presunul aj kameň, aby ho neskôr mohli snímať z rovnakej vzdialenosti. Bol v rovnakej hĺbke ako predtým," povedala pre Omédiách.com vedúca PR Tatiana Tóthová. „Rozhodne nemáme dôvod manipulovať vnímanie povodňovej situácie na Slovensku, ale mrzí nás, ak to tak na divákov pôsobilo," povedala.

Aktualizácia 5. júna: Redaktor Markízy Michal Hečko sa osobne divákom ospravedlnil, vo vysvetlení už obrovskú masu vody nespomínal.