Václav Mika: Stretol som 30-40 politikov

Václav Mika: Stretol som 30-40 politikov

„To, že som prišiel do RTVS, neľutujem," zhodnotil rok vo funkcii v rozhovore pre Omédiách.com generálny riaditeľ VÁCLAV MIKA. Aj keď presadzuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov, vie, že pri súčasnej podobe RTVS by to u divákov neobhájil. Je proti budovaniu nového spoločného komplexu pre rozhlas a televíziu. Pri porovnaní oboch inštitúcií väčší dôraz kladie na televíziu, pri ktorej by rád spustil aj ďalšie kanály. Chce obnoviť športovú Trojku, no na jej spustenie je potrebných ďalších 12 miliónov, ktoré nemá. A vie si predstaviť, že ak RTVS bude na tom finančne lepšie, spustí aj štvrtý spravodajský a piaty detský kanál. Netají sa tým, že s politikmi sa stretával pred tým ako prišiel do RTVS, aj teraz. „Stretol som 30-40 politikov. Dokonca bol aj taký, ktorému záležalo na tom, aby nás spolu videli na káve," povedal. No politické tlaky odmieta.

 

 

Ako hodnotíte rok vo funkcii?

"Nie som ten, kto povie, čo všetko sme dokázali. Mnohé veci sú pred nami. Viem v akom stave je RTVS. Vedel som, že zmeny budú dlhodobé, komplexné a zložité. Priority, ktoré som si stanovil, sa podarili. Viditeľná je zmena v spravodajstve. Podarilo sa nám zvrátiť trend poklesu na trend rastový. A našťastie sa to podarilo aj v celej RTVS, na Jednotke je to najviditeľnejšie. Čiže podarilo sa aj isté budovanie diváckeho návyku. A v poslednom rade darí sa nám obnovovať technológie a urobiť istú štandardizáciu výstupu."

Ale na náraste diváckeho záujmu to nevidieť, čím si to vysvetľujete?

"Analýzy sú v tom jasné, keď hovoria, že potrebujete dvojnásobok času na získanie diváka, ako na jeho stratu. Vďaka tomu, že televízny trh narástol tak, že 90 percent domácností sú multikanálové, segmentácia trhu je obrovská, diváci majú širšiu možnosť výberu. Divákov logicky musíte od niekoho získať, preto je to zložitý proces."

Tvrdíte, že politické tlaky necítite. Ešte pred vašim príchodom sa hovorilo, že Peter Marcin, (známy z mítingov Smeru) príde do RTVS. Teraz má v RTVS seriál Hlavne, že sa máme radi. Nie je to istá satisfakcia pre vládnu stanu za zvolenie?

"Petra Marcina poznám dlho. Keď som bol v Markíze, mal tam viacero projektov. Nie je to niekto, koho by som odniekaľ vyhrabal."

Zákon zredukoval reklamu v RTVS na 0,5 percent vysielacieho času. Budete lobovať za to, aby reklama v RTVS ostala alebo sa zvýšila?

"Ako je legislatíva postavená, tak ju rešpektujem. Nemám ambíciu s ňou nič robiť, nepovažujem to za efektívne."

Netajíte sa tým, že výška koncesionárskych poplatkov sa vám zdá nízka. Budete lobovať za jej zvýšenie?

"Poplatky neboli desať rokov zvyšované. Okrem Poľska sú najnižšie v Európe. Sú to argumenty, aby sme mohli povedať, že poďme do toho. Ale nie je na to ideálny čas. Ešte nie sú v RTVS vytvorené podmienky. Ale keď sa tie podmienky vytvoria, tak za to zabojujem, ale nie teraz. Je to vážna marketingová téma. Ak by prišlo zvýšenie, divák musí vedieť za čo. Musíme byť jasne pripravený mu povedať, za čo to je. Nielen za to, že tam nie je reklama. Ale aj za to sa platí."

Na ktoré relácie v najbližšej sezóne by ste divákov upozornili, že sa ich oplatí pozrieť?

"Jednoznačne Milujem Slovensko, tri hrané seriály, ktoré pripravujeme (Sanitka 1. a 2., Kriminálka Staré mesto a Kolonáda – pozn. autora) a nový formát Pravdivé príbehy s Katarínou Brychtovou."

Hovoríte, že najväčšie zmeny vizuálne, obsahové sa udiali v spravodajstve a že to bola vaša priorita, no ľudia tam od správ komerčných televízií podľa čísel až tak nechodia?

"Našťastie chodia. Trh sa teraz segmentuje viac. Prišli štyri nové stanice. Päť rokov klesá spravodajstvo. Podarilo sa nám zastaviť pokles a ak je trend nárastu o 20 percent, je obrovský úspech."