Oceňovaný seriál Homeland, ktorý pozerá aj Obama, JOJ stiahla

Foto: JOJ Foto: JOJ

Skupina JOJ tento rok kúpila výnimočný seriál Homeland, ktorý získal mnoho ocenení. Po dvoch častiach ho stiahla. Diváci sú nahnevaní.

 

 

Špionážny americký seriál patrí medzi top seriály na svete. V USA s netrpezlivosťou čakajú na natočenie tretej série a dokonca aj prezident Obama priznal, že patrí medzi jeho obľúbené seriály.

Foto: JOJSkupina JOJ kúpila prvú sériu natočenú v roku 2011. seriál mal byť jedným z top programov Plusky. Ale nie je. Seriálu televízia vyčlenila vysielací čas každý utorok a štvrtok o 20:30 na Pluska. Po troch odvysielaných dieloch jeho vysielanie vedenie stoplo. „Seriál Homeland sme na istý čas stiahli z obrazovky, pretože v novom slote o 20.30 na Pluske zaznamenal nižšiu sledovanosť, ako sme očakávali. Na obrazovky sa vráti do neskoršieho času už onedlho," povedala pre Omédiách.com Ivana Semjanová riaditeľka Úseku analýz, marketingu a PR. Seriál mal v utorok 5. septembra v komerčnej kategórii trhový podiel 2,7 percent. „Je smutné, že keď je konečne nejaký dobrý seriál, tak ho bez dôvodu stiahnete z vysielania," také a podobné reakcie sa objavovali v diskusii pod upútavkou na seriál 10. septembra, keď mala televízia odvysielať tretiu časť, a nevysielala ju. Seriál však vysiela Česká televízia na ČT2, kde ho môžu fanúšikovia pozerať ďalej.

„Špionážny seriál Homeland z produkcie americkej televíznej stanice Showtime možno považovať za najlepší dramatický seriál televíznej sezóny 2011/2012, čo dokazuje zbierka jeho najprestížnejších svetových ocenení," písala pritom v upútavke na seriál samotná televízia.

V roku 2012 získal dva Zlaté glóbusy z troch nominácií (najlepší dramatický seriál a herečka v hlavnej úlohe) a šesť cien Emmy z deviatich nominácií (najlepší dramatický seriál, herec v hlavnej úlohe, herečka v hlavnej úlohe, scenár, strih, herecké obsadenie).
V roku 2013 získali Damian Lewis aj Claire Danesová Zlaté glóbusy ako najlepší herec/ herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu.

Seriál sa začínal tak, že seržant Nicholas Brody Seržant americkej národnej pechoty Nicholas Brody (DAMIEN LEWIS) sa vracia domov do Washingtonu po ôsmich rokoch strávených v irackom zajatí. Médiá ho oslavujú ako národného hrdinu, čo však jeho psychickému stavu vôbec neprospieva. Ničí ho aj manželkin vzťah s jeho najlepším kamarátom, ktorý vznikol počas jeho dlhej neprítomnosti. Na dôvažok má v pätách agentku CIA Carrie Mathisonovú (CLAIRE DANESOVÁ), ktorá je priam chorobne posadnutá podozrením, že Brody je zradca a spiaci člen teroristickej siete al-Káida, ktorý pripravuje útok na USA. Agentka Mathisonová získala informáciu, že al-Káide sa podarilo dostať istého Američana na svoju stranu. A práve návrat Brodyho, ktorý bol osem rokov nezvestný, v nej vzbudí podozrenie, že americký národný hrdina je vlastne členom teroristickej skupiny. Brodyho začne horúčkovito sledovať, no vzhľadom na jej psychické a osobné problémy prestanú kolegovia brať jej podozrenia vážne. Ako sa však časom ukáže, v živote seržanta Nicholasa Brodyho skutočne nie je všetko v poriadku.