Na Jednotke pôjde šokujúci dokument - Šmejdi

Na Jednotke pôjde šokujúci dokument - Šmejdi

"Nechceš umrieť? Tak nakupuj!" je podtitul dokumentu, ktorý má byť výstrahou nie len pre dôchodcov, ale aj pre ich príbuzných.

 

 

Manipulácia, nátlak , ponižovanie, agresivita – všetko snímané skrytou kamerou režisérky Silvie Dymákovej, ktorá sa prestrojila za príbuznú jednej z dôchodkýň a stala sa priamou účastníčkou nečestných praktík obchodníkov.

RTVS odvysiela 1. októbra o 20:20 na Jednotke známy český dokument Šmejdi (2013), ktorý v Čechách aj na Slovensku otvoril tému podvodných predajcov a ich praktík a a donútil politikov ale aj políciu konať.

Dokument RTVS aj Česká televízia zaradili do vysielania práve na Medzinárodný deň starších ľudí. Cieľom psychického nátlaku zo strany predajcov na predvádzacích akciách sú práve osamelí seniori, ktorí sa nekalým a podvodným praktikám nedokážu brániť.

V dokumente sa režisérka snaží ukázať, čo sa v skutočnosti deje na neslávnych predvádzacích akciách, ktorých jediným cieľom je donútiť dôchodcov, aby nakúpili predražený tovar, ktorý možno nikdy nepoužijú. Predajcovia klamú, podvádzajú, vyhrážajú sa exekúciami a nechávajú seniorov podpisovať zmluvy, ktoré ich neskôr stoja tisíce eur. Seniori potom zo svojich nízkych dôchodkov tovar splácajú, v mnohých prípadoch im dokonca na základe podpísaných zmlúv hrozí exekúcia majetku.

Tvorcovia hľadali aj odpovede na to, čo ženie starších ľudí na návštevy predvádzacích akcií? Samota? Závislosť? Zvedavosť? Prečo predajcovia odmietajú púšťať na „predvádzačky" mladých? Ako sa tieto akcie organizujú a ako sa o nich dôchodcovia dozvedajú?

Dokumentárny film okrem autentických záberov z predvádzacích akcií či výpovedí poškodených seniorov prinesie pohľady psychologičky, právnika a ďalších odborníkov.