Aktivisti sa chystajú na okupáciu RTVS a chcú spustiť vlastné vysielanie

Foto: TA3 Foto: TA3

RTVS za posledných pár hodín zaplavilo stovky žiadostí, v ktorých sa ohlasuje okupácia či prerušenie vysielania RTVS.

 

 

Občiansky odpor ohlasuje, že bude okupovať RTVS a presmeruje jej vysielanie na Slobodný vysielač. Vo vysielaní chce ohlásiť alternatívne ekonomické smerovanie Slovenska.

Na mailové adresy RTVS prišli stovky ďalších žiadostí s totožným textom, kde sa aktivisti, ktorí sa označujú ako „Občiansky odpor," dožadujú vstupu do vysielania RTVS. Dožadujú sa, aby RTVS a TASR informovali o ich protestnom zhromaždení, ktoré naplánovali na deň župných volieb. „Pretože väčšina z účastníkov si plne uvedomuje obrovský vplyv masmédií na verejnú mienku, prípadná masa zhromaždených demonštrantov sa môže pokúsiť okupovať verejnoprávnu televíziu," píšu. „Predpokladaným zámerom nespokojných občanov bude snaha, aby ich argumenty a požiadavky boli v súlade so zákonom o RTVS prezentované doposiaľ klamaným a okrádaným Slovákom, s cieľom vytvoriť verejnú diskusiu," upozorňuje Občiansky odpor.

Žiadajú, aby počas 9. novembra "objektívnou formou" informovali slovenských občanov o hlavných požiadavkách protestu. Zároveň upozorňujú, že sa pokúsia, aby zamestnanci RTVS nasledujúceho dňa 10. novembra vo vhodnom čase odvysielali reláciu, v ktorej by na danú tému spoločne s odborníkmi vystúpili demonštrantmi určení zástupcovia. "Rovnako žiadame, aby s prihliadnutím na nízku životnú úroveň slovenských občanov, boli v uvedenej relácii spoločne s odborníkmi rozobrané témy o možnostiach alternatívneho ekonomického smerovania SR."

 Podobné anonymné maily sú adresované aj do TASR.

RTVS sa požiadavky Občianskeho odporu splniť nechystá: "RTVS funguje len na základe zákonom stanovených úloh a z toho vychádzajúcich vnútorných pravidiel a noriem. Žiadny predstaviteľ RTVS nesmie s výnimkou mimoriadnych udalostí, určených zákonom, svojvoľne vstupovať do schválenej programovej či vysielacej štruktúry. V prípade, že by tak urobil, porušil by zákon," napísal v reakcií pre Omédiách.com generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. „RTVS nebude žiadnym spôsobom reagovať na nátlakové akcie anonymných aktivistov a bude si zodpovedne plniť svoje zákonom stanovené úlohy verejnoprávneho média," odkazuje aktivistom Mika.

Aktivisti s názvom „Občiansky odpor" požadujú zosadenie aktuálnych politikov, zmenu politického systému, kde občan cez referendum bude silnejší ako politik. Medzi účastníkmi, ktorí sa na akcius názvom Občiansky odpor - obsadenie Bratislavského hradu a blokáda NRSR v deň volieb chystajú, sú ľudia z tzv. gorilích protestov, ale napríklad aj poslanec OĽaNO Jozef Viskupič.

Z mailu s adresou kontroverzného Slobodného Vysielača prišlo do RTVS aj takéto upozornenie: „Upozorňujeme Vás, že dňa 9.11.2013 o 12:00 hod v rámci rekonštrukcie systému bude rozhlasové a televízne vysielanie presmerované na Slobodný Vysielač, až do odvolania."

Na facebooku sa Slobodny Vysielač od toho dištancuje. Stránka Slobodný občan, korá zverejňuje materiály hnutia Občiansky odpor aj akciu, je prepojená so stránkou Slobodný Vysielač. Šíri nahrávku nazvanú tzv. "Výzva slobodných občanov," ktorú vysielal Slobodný Vysielač a ktorá hlása podobné názory, ako akcia Občiansky odpor.