JOJ dostala sankciu za príspevok o incidente s M. Daňom pri návšteve prezidenta

JOJ dostala sankciu za príspevok o incidente s M. Daňom pri návšteve prezidenta Foto: JOJ

Licenčná rada uložila televízii JOJ sankciu – upozornenie na porušenie zákona. Rade chýbalo pri reportáži v Humennom o incidente s Martinom Daňom stanovisko zástupcov polície.

 

 

Podľa rady pri odvysielaní príspevku s názvom Humenné – incident počas návštevy prezidenta vo Veľkých novinách JOJ televízia porušila ustanovenie zákona o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov a oddeľovaní názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru.

Televízia 7. septembra 2013 priniesla vo večerných správach dve reportáže o potýčke „údajného novinára M. Daňa s príslušníkmi Úradu na ochranu ústavných činiteľov počas toho, ako sa Daňo pokúšal dostať na rokovanie prezidenta SR s primátorkou mesta Humenné," informuje kancelária rady.

Reportáž bola o tom, ako Daňo prišiel na úrad s kamerou. Ochranka ho nechcela pustiť. S putami ho odviedli na policajné oddelenie.

Rada kritizovala, že televízia poskytla priestor Daňovi, ktorý sa sťažoval na postup a prehnaný útok polície a hovorkyni mesta. „Ale vyjadrenie kompetentných predstaviteľov MV SR vo veci úplne absentuje. Z príspevku nie je ani zrejmé, že by autor príspevku MV SR v danej veci oslovil, resp. sa o získanie stanoviska ministerstva nejakým spôsobom pokúsil," píše v podkladoch kancelária rady.

Požiadali sme televíziu o stanovisko. Televízia rade pred rokovaním stanovisko neposkytla.