RTVS pred voľbami nestiahne kontroverzný dokument Špióni scientology

RTVS pred voľbami nestiahne kontroverzný dokument Špióni scientology

„Ide o „kúzlo nechceného", keďže sme neočakávali, že téma scientológie sa stane jednou z nosných tém prezidentskej kampane v prípade oboch kandidátov. Preto sme v konečnom dôsledku radi, že tento dokument máme ako jediná slovenská televízia k dispozícii, keďže jednou z dôležitých úloh verejnoprávneho média je reflektovať celospoločenské témy," povedal hovorca RTVS.

 


RTVS pár dní pred voľbami bude vysielať dvakrát za sebou kontroverzný dokument Špióni Scientology.

 

Dokument vysielala len nedávno, vtedy proti zaradeniu dokumentu sa ozvali zástupcovia Scientology, ktorí ho požadovali stiahnuť z vysielania.

Scientologia je téma kampane Roberta Fica, ktorý tvrdí, že jeho protikandidát Andrej Kiska je scientológ. On to odmieta. Odmietajú to aj samotní scientológovia.

RTVS odmieta súvis s voľbami a stiahnuť dokument pred voľbami sa nechystá. „Spomínaný dokument bol do vysielania Dvojky zaradený v rámci cyklu investigatívnych dokumentov v reálnom časovom predstihu v rámci štandardného programového plánovania a jeho vysielanie bolo tak tiež štandardne v predstihu zverejnené vo všetkých programových týždenníkoch (pozn: marcová štruktúra bola sfinalizovaná vo februári, mail s notickami sme týždenníkom poslali už 6. marca)," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Juraj Kadáš.

 

Odporúčame aj: Scientológovia chceli zastaviť vysielanie dokumentu na RTVS

„Nejedná sa teda o mimoriadnu programovú zmenu a dokument do vysielania nenasadzujeme účelovo. Do vysielania sme dokument zaradili predtým, než sa téma scientológie otvorila počas kampane pred prezidentskými voľbami. RTVS má tento dokument k dispozícii už dlhodobo, čo znamená, že sme ho cielene nekupovali kvôli téme v prezidentskej kampani," dodal.

Odporúčame aj: Novinári pri scientológii sadli Ficovi na lep

Téme, nastolenej Ficom a anitkampaňou, sa venovali viaceré médiá. TA3 vysielala Tému dňa Čo je to scientológia.