Gašparovič žiada o predvolebný prejav v RTVS. Mika si kryje chrbát

Gašparovič žiada o predvolebný prejav v RTVS. Mika si kryje chrbát

Prezident Ivan Gašparovič, ktorý už oficiálne oznámil, že podporuje v prezidentskej kandidatúre Roberta Fica, požiadal o vystúpenie v televízii. Televízia mu dala termín. No zároveň Mika pred Gašparovičom svojimi podmienkami priviera dvere. 

 

 

Gašparovič chce v RTVS mať posolstvo k občanom, len pár dní pred voľbami. V pondelok popoludní dostal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika oficiálny list z kancelárie prezidenta so žiadosťou na vytvorenie priestoru vo vysielaní RTVS pre vyhlásenie Gašparoviča k prezidentským voľbám.

RTVS mu poskytne priestor, ale má podmienky. RTVS navrhuje odvysielanie jeho prejavu v stredu 26. marca po večerných Správach RTVS. Príhovor bude odvysielaný v lukratívnom čase pred záverečnou diskusiou oboch prezidentských kandidátov."Tak, aby v prípade potreby mali možnosť obaja reagovať na slová súčasnej hlavy štátu," oznámila RTVS.

 Odporúčame aj: Pozrite sa, kde budú posledné televízne duely a ako prebiehali doterajšie

RTVS zatiaľ nevie, čo bude obsahom prejavu. Preto požiadala kanceláriu prezidenta o spresnenie nielen technických, realizačných, ale aj obsahových požiadaviek súvisiacich s prípravou a výrobou formátu. Ak napríklad informácie o obsahu budú v rozpore so zákonom alebo vysielacími  normami, RTVS tvrdí, že Gašparoviča do vysielania nepustí.

RTVS upozorňuje na riziká

Zákon neprikazuje RTVS pustiť do vysielania prezidenta, naviac, RTVS už dostala pokutu za to, že v roku 1999 Mikuláš Dzurinda vo vysielaní odporúčal nevoliť Mečiara.

Samotná RTVS upozorňuje na zákon o voľbe prezidenta, kde sa uvádza: „Vysielanie iných relácií s výnimkou spravodajských a publicistických relácií podľa odseku 9 a tých, ktoré sú venované kampani podľa odsekov 4 a 5, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidáta, je počas kampane zakázané."

RTVS upozornila aj na Pravidlá volebného vysielania, ktoré prerokovala Rada RTVS. V nich sa píše: „RTVS je pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá. Vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do ich prípravy a vysielania. Okrem organizačných štruktúr RTVS nemá nikto vplyv ani právo rozhodnúť o zaradení alebo nezaradení spravodajského a publicistického programu do vysielania."

V pravidlách sa tiež uvádza: „Spravodajské aj publicistické programy majú dôležitú informačnú úlohu pred obdobím kampane, počas kampane ale aj počas volieb. Aj preto nie je možné udalosti zamlčať, no zároveň musí RTVS zabrániť tomu, aby sa stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidáta, prípadne nástrojom na zverejnenie kompromitujúcich informácií o kandidátovi."

„RTVS si vysoko váži prezidenta SR, ako hlavu štátu. Zákonnou povinnosťou RTVS ale je zabezpečiť, aby vystúpenie a obsah jeho posolstva nebol spojený s propagáciou konkrétneho prezidentského kandidáta. RTVS plne zodpovedá za rozsah a dosah svojho vysielania a dodržiavanie zákonov, ako aj interných pravidiel, osobitne počas prebiehajúcej kampane pred voľbou prezidenta," oznámila vo svojom stanovisku RTVS.