Ombudsmanka napísala list Mikovi kvôli moderátorke Kormúthovej

Ombudsmanka napísala list Mikovi kvôli moderátorke Kormúthovej Reprofoto TA3

„Chcela by som vyzdvihnúť najmä fakt, v akom krátkom čase ste sa Vy a Vaši kolegovia z verejnoprávneho RTVS dokázali vyrovnať s neprípustným slovníkom moderátorky športového spravodajstva," napísala verejná ochrankyňa práv v liste Mikovi.

 

 

Ombudsmanka Jana Dubovcová dnes (v utorok 20. mája) poslala list generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi, v ktorom ocenila jeho postup v kauze moderátorky Kristíny Kormúthovej.
Vedenie RTVS v pondelok rozviazalo zmluvu s moderátorkou športu po tom, ako minulý týždeň zverejnila status s rasistickým obsahom a po tom, ako sa moderátorka ospravedlnila.

Viac: Moderátorka s rasistickým statusom v RTVS definitívne skončila

Ombudsmanka ocenila, že Mika jasne odsúdil prejavy netolerancie v našej spoločnosti, čím podľa nej vyjadril hlbšie porozumenie podstaty ľudských práv.
Tvrdí, že so znepokojením sledovala udalosti okolo hanlivého vyjadrenia moderátorky RTVS a čakala na reakciu vedenia verejnoprávneho, píše sa v tlačovej správe jej úradu.

Ombudsmanka víta, že verejnoprávna inštitúcia nepodľahla tlaku tej časti verejnosti, ktorá hľadala ospravedlnenie pre moderátorkine hanlivé slová.
„Pevne verím, že Váš silný signál, ktorý ste vyslali slovenskej spoločnosti, bude príkladom pre všetky inštitúcie na Slovensku, ktoré v budúcnosti rovnako razantne odmietnu akúkoľvek formu prejavov rasizmu," povedala ombudsmanka.