Slovenská kapela žiada ČT, aby vyhodila moderátora

Slovenská kapela žiada ČT, aby vyhodila moderátora

Česká televízia má podobný škandál ako mala RTVS, kvôli etnickým urážkam. Dotknutá sa cíti známa rómska kapela ale aj slovenská kapela Smola a Hrušky.

 

 

Pred niekoľkými dňami ČT odvysielala na živo reláciu Tečka páteční noci, ktorá mala byť paradoxne venovaná úspechom rómskej kapely, ale aj tolerancii, poukázaná na spolupráci kapely Smola a Hrušky a kapely Gulo čár. To, čo nakoniec ČT odvysielala, bolo zarážajúce. Moderátor Martin Dušek neustále rozdeľoval ľudí v štúdiu na bielych a čiernych, spolu s moderátorkou Adélou Elbel urážal ich oblečenie, pôvod, názory.

Kapely boli znechutené, čo bolo vidieť aj na živom vysielaní. Do ČT poslali sťažnosť. Na prípad upozornil web iDnes.cz. "Môj dedo bol v Hitlerjugend za vojny. A čo tvoj dedko?" pýtal sa Dušek napríklad rómskej speváčky. Slovenskej kapely sa pýtal, či sa predstavujú ako biela skupina a povedal veď vy ste fašisti zo Slovenska, alebo Slovensko je Balkán či vysmieval sa zo slovenskej povahy. Neskôr to vysvetlil, že to bol humor, no kapela to ako humor nevnímala.

 

"Na Slovensku je problematika diskriminácie a rasovej neznášanlivosti jednou z hlavných tém, na ktorej sme sa zhodli i s českou kapelou Gulo čar a reperom Supom z kapely Moja reč, s ktorými sme mali potrebu vyjadriť naše pocity v podobe piesne Čierny Biely," cituje speváka Jozefa Kramára zo Smoly a Hrušky iDnes.cz. "Program sa mal údajne venovať práve tomuto problému a situácii Rómov v ČR. Pokiaľ sa k téme pristupuje v ČR tak, ako nám to ukázali v piatok tí arogantní a predovšetkým nevzdelaní moderátori v Tečce, potom je nám to úprimne ľúto. Máme radi liberálne Česko, ale moderátori by podľa nás mali dostať vyhadzov, rovnako ako moderátorka RTVS za svoj facebookový status s rasistickým podtónom," dodal Kramár.

Po sťažnostiach sa producentka a dramaturgička relácie ospravedlnila, že ju to mrzí a že to bola len zhoda okolností. Ďalší člen štábu Luboš Pavlovič povedal, že problém bol v moderátorovi Dušekovi, ktorého označil za egomaniaka, ktorý to v relácii prehnal.

"Môžeme se baviť o miere zmyslu pre humor a vkusu, ale nad akýmkoľvek obvinením z rasizmu alebo xenofóbie krútim hlavou," povedal podľa iDnes.cz moderátor Dušek, ktorý v relácii len zaskakoval.
ČT sa v oficiálnom vyhlásení za prístup moderátorov a dramaturgie ospravedlnila. „ČT si uvedomuje, že niektoré z vyjadrení moderátorov, boli nešťastné a porušili pôvodný dramaturgický zámer. Neboli však mienené ako urážka či xenofóbny alebo rasistický prejav. ČT však nemôže súhlasiť s prirovnaním k prípadu v RTVS."