ČT chystá neobvyklý dokument o vplyve náboženstva na človeka

ČT chystá neobvyklý dokument o vplyve náboženstva na človeka Foto: krishna.org

Čo majú spoločného kľakanie moslimov pri spoločnej modlitbe, niekoľkohodinové budhistickej meditácie, uctievanie ostatkov svätcov alebo spev a tanec členov hnutia Hare Krišna? Na túto a mnohé ďalšie otázky sa snaží nájsť odpoveď skupina mladých vedcov z Masarykovej univerzity, ktorí sa združujú v Laboratóriu pre experimentálny výskum náboženstvo (LEVYNA). Spôsob, akým na ne zodpovedajú, je neobvxklý a Česká televízia o tom točí dokument.

 

 

Dokument s názvom Telo, myseľ, spoločnosť podľa tlačovej správy ČT odhaľuje doteraz neznáme poznatky o náboženskom správaní človeka. Tvorcovia pri natáčaní úzko spolupracujú s odborným tímom Ústavu religionistiky Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Autorom scenára a režisérom programu je Ján Motal.

"Náboženstvo neskúmame štúdiom archívov a čítaním stoviek kníh, ale použitím inovatívnych výskumných metód zisťujeme, čo sa s človekom pri náboženských praktikách deje a aký vplyv majú na jeho neskoršie správanie," hovorí vedúci Ústavu brnenskej religionistiky Masarykovej univerzity Aleš Chalupa.

Súčasťou dokumentu bude napríklad experiment, ktorý skúma, prečo niektoré udalosti naháňajú človeku strach a niekedy naopak potešenie, ako to je napríklad pri uctievaní ostatkov svätcov ale aj počas extrémnych situácii v náboženstve, medzi ktoré patrí vešanie na háky za kožu.

Dodáva, že na obrazovkách ČT sa cyklus objavia pravdepodobne v roku 2015.

"V každom diely predstavíme dva experimenty a poznatky, ktoré z nich vyplývajú, vysvetlíme ich na príklade konkrétneho náboženského i nenáboženského správania," vysvetľuje svoj autorský zámer scenárista a režisér Jan Motal, sám absolvent religionistiky.

"Chceme ukázať, že náboženské správanie nie je niečím oddelenými od bežného života, ale že je človeku prirodzené, jedinec v ňom spája nástroje svojho tela a mysle. Človek je len jeden a náboženstvo k nemu neodmysliteľne patrí, "dodáva Motal, ktorý s Českou televíziou spolupracoval v minulosti na dokumente Byť dídžej.