RTVS má novinku: Moje povstanie s Cibulkovou, Šatanom či Buckingham

RTVS má novinku: Moje povstanie s Cibulkovou, Šatanom či Buckingham Foto: RTVS

RTVS sa rozhodla pripomenúť výročie dôležitej udalosti netradične – seriálom, kde hlavné postavy stvárnia známe tváre.

 

 

Celeste Buckingham, Dominika Cibulková, Majk Spirit, Tomi Kid Kovács, Lukáš Lanák a Miroslav Šatan sa objavia onedlho na obrazovke RTVS netradične. V otrhaných šatách. So zbraňou v ruke alebo zakrvavení a na úteku.

RTVS prichystala pre divákov k výročiu SNP netradičný projekt - poviedkový film s názvom Moje povstanie, ktorý odvysiela 30. augusta. Projekt tvorí 6 dramatických krátkych etud a jeden 30 minútový dokumentárny film, ktoré čerpajú námet z reálnych minipríbehov žijúcich pamätníkov SNP.

Miro Šatan ako lekár - partizán Zoltán.

Majka Spirita vypočúvala SS, skončil zakrvavený.

Odporúčame aj: Ďalší projekt RTVS s Mirom Šatanom je seriál Superhrdinovia

Dominika Cibulkova ako 24-ročná Marta, ktorá počas SNP nosila partizánom potraviny a hlásila presuny vojakov. Počas jednej zo svojich donášok bola prepadnutá vojakmi.

Celeste Buckingham hrá učiteľku Máriu Gulovičovú, ktorá počas povstania pôsobila v odboji ako prekladateľka a špiónka. Vo filmeMária vo vlaku plnom nemeckých vojakov prepašovala v kufri vysielačku, za čo jej hrozil trest smrti.

Tomi Kid hrá mladíka Pavla, ktorý počas povstania zachránil 40 amerických letcov, ktorí boli nútení sa katapultovať nad nepriateľským územím. V snahe zachrániť jedného z nich sa vlámal do väzenia.
Lukáš Latinák hrá evanjelického kňaza Jána, ktorý pomáhal organizovať povstanie na Gemeri. Vo svojom dome ukrýval partizána aj v čase, keď si v ňom príslušníci SS zriadili kancelárie.

Foto: RTVS

Režisérom je Jonáš Karásek, ktorý spolupracoval aj na filme Kandidát, autor námetu je Martin Marko. Film natočila pre RTVS spoločnosť Šebík.tv a MW Promotion.
RTVS za projekt zaplatila 150 tisíc a z Audiovizuálneho fondu šlo na projekt 40 000 tisíc eur.

„Cieľom tohto projektu je priblížiť mladým násťročným ľuďom tému SNP, tému hrdinstiev, ktoré sa stali v minulosti, všetko rozprávané prostredníctvom hrdinských činov im dobre známych osobností, obsadených do hlavných postáv, ktoré do značnej miery ovplyvňujú ich reálny život, správanie v spoločnosti a formovanie osobnosti," píše sa v noticke filmu.

Miniséria etúd je súčasťou nového štvorročného projektu RTVS o dejinách. „Robili sme prieskum a zistili sme, že mládež nevie skoro nič o povstaní. Preto sme to pripravili cez známe osobnosti, pretože mládež by sa s nimi mohla vedieť stotožniť," povedal pre Omédiách.com Mika.

Po premiére na Jednotke 30. augusta by mala byť miniséria prístupná online.