Na JOJ prichádzajú Vikingovia II

Na JOJ prichádzajú Vikingovia II Foto: JOJ

Televízia JOJ odvysiela druhú sériu írsko-kanadského historického seriálu už v septembri.

 


Po úspechu prvej série JOJ prichádza s druhou. Desaťdielnu výpravnú severskú ságu o dobyvačných Vikingoch bude vysielať od 1. septembra vždy po dve časti.

 Seriál je dielom History Channel, scenáristom je Michael Hirst, autor seriálov Tudorovci a Camelot. Druhá séria Vikingov sa začala natáčať minulý rok v lete, premiéru mala 27. februára.

Severská sága rozpráva o rode Ragnara Lothbroka, ktorý povstal, aby sa stal zjednotiteľom a prvým kráľom všetkých Vikingov. Príbeh jeho rodiny a bratov - spolubojovníkov sa začína na úsvite slávnej éry a vrcholí vo chvíli, keď sa Ragnarovi podarí zjednotiť všetky kmene krutých, násilných a barbarských Vikingov, aby sa stal ich kráľom. Ragnar zosobňuje severské tradície, ktoré spočívajú v úplnej oddanosti bohom. Podľa legendy Ragnar je priamy potomok Odina, vládcu všetkých bohov, boha vojny a všetkých bojovníkov.

Ragnar Lothbrok podporí kráľa Horika v jeho spore s Jarlom Borgom, ktorý odmietol Horikovi predať svoju pôdu bohatú na nerastné bohatstvo. Ragnar a Horik spoja svoje vojská a spoločne zaútočia na Jarla Borga, ku ktorému sa pridá Ragnarov brat Rollo.

Princezná Aslaug prichádza do Kattegatu s prekvapením, ktoré zmení ďalšiu históriu - porodila Ragnarovo dieťa.
Počas Ragnarovej vlády prežili jeho kmene štyri roky prosperity, pokoja a mieru. Po štyroch rokoch Jarl Ragnar Lothbrok obnoví barbarské nájazdy na Anglicko. Anglický kráľ Eckbert a severský vládca Ragnar, dvaja najsilnejší muži vtedajšieho Anglicka a severnej Európy, sa stretnú tvárou v tvár, aby dohodli kompromisné riešenie.

 

Zaujímavosti (podľa ČSFD):
- Ragnar Lodbrok (Travis Fimmel) je jeden z najznámejších nórskych hrdinov, rozpráva sa o ňom v niekoľkých škandinávskych ságach a básňach. Zatiaľ čo jeho potomkovia sú skutočnými historickými postavami, nie je celkom isté, že Ragnar naozaj existoval.
- Nájazd Vikingov na kláštor na ostrove Lindisfarne z 2. epizódy 1. séria vychádza zo skutočných udalostí. Odohral sa v roku 793 nl a začal éru vikingského drancovanie Európy.
- Seriál sa nakrúcal v Írsku, niektoré scenérie potom v západnom Nórsku.
- Loď Ragnara Lothbroka bola vyrobená v Českej republike
- Chyba v seriáli: Vikingovia v skutočnosti o existencii Británie a Írska nevedeli, v seriáli napriek tomu krajiny poznajú.
- Chyba v seriáli: V prvom diele prvej série je popravený Eric Trygvasson (Conor Madden) za vraždu, Vikingovia však v skutočnosti namiesto trestu smrti posielali kriminálnikov do vyhnanstvom.
- V seriáli si zahral aj herec s českými koreňmi Vladimír Kulich.