Prvá historická reality show sa natáča v Beskydách

Prvá historická reality show sa natáča v Beskydách

V zapadnutej beskydskej chalupe a v jej najbližšom okolí v Starých Hámroch natáča Česká televízia novú dokumentárnu reality show. Sedemčlenná trojgeneračná rodina tú už druhý mesiac žije v životných podmienkach, aké v týchto miestach panovali v období protektorátu.

 

 

Rodina, ktorá sa do show prihlásila, sa o tom, v akom období bude žiť, dozvedela až na mieste. Najstarší príspušníci rodiny nadšení neboli.

V priebehu dvoch mesiacov sa v dejovej skratke odohrá celé obdobie od vyhlásenia Protektorátu až po oslobodenie. Zlomové okamihy sa členovia rodiny dozvedajú z rozhlasového vysielania a rozprávania susedov, ktorí ich navštevujú. Babička, dedo, rodičia a jeden z ich bratrancov aj obaja malí synovia pochádzajú z úplne iných, rýdzo súčasných pomerov, píše ČT v tlačovej správe.

Rodina žije na vidieckej usadlosti, s takýmto životom nemala doposiaľ skúsenosť. Starajú sa o hospodárstvo s domácim zvieratami a zároveň na ne dopadajú špecifické ťažkosti protektorátnej doby.

Stretávajú sa s prídelovým systémom potravín a základných potrieb, život im strpčujú vyhlášky a najrôznejšie nariadenia. Za porušovanie pravidiel ich čakajú sankcie. „Rovnako ako ich predkovia pred sedemdesiatimi rokmi aj oni žijú v strachu z gestapa a udavačov. V dome objavujú dobové postavy (nemecký starosta, učiteľ, gestapáci, zvedavá susedka, partizán a ďalšie). V hereckých úlohách sa tak do deja zapájajú figúry, ktoré posúvajú líniu príbehu, rozvíjajú dejové zápletky a prinášajú potrebné informácie."

"Scenár, ktorý vychádza z dobových kroník, miestnych reálií a historických faktov, vystavuje rodinu vypätým okamihom a overuje, či by súčasní ľudia obstáli v situáciách, ktoré pociťovali naši prarodičia," povedala kreatívna producentka Lenka Poláková. "Ukazuje sa, že naši aktéri je zvládajú vďaka neobyčajnej súdržnosti, ktorá v rodine panuje, aj schopnosti adaptovať sa na vidiecky režim. Zvládli dobre prácu s hospodárskymi zvieratami, z mlieka, ktoré si musia sami podojiť, si vyrábajú maslo a tvaroh."

Foto: ČT

Na začiatku augusta prišli do Ostravy, museli odovzdať všetky veci vrátane výdobytkov modernej techniky a dostali dobové oblečenie i vybavenie typické pre dobu, do ktorej odišli malým historickým autobusom.

Dnes je babička, ktorá z prostredia nebola nadšená, hlavným hýbateľom, ktorý drží rodinu pohromade. Spolu s manželom si obdobie protektorátu pamätajú. Prežívali je ale ako deti, a tak aj pre nich sú okolnosti dnešných zážitkov niečím novým.

Projekt Dovolenka v starých časoch je voľne inšpirovaný podobnými zahraničnými formátmi. Vzniká v spolupráci s historikmi a architektom, ktorí dbajú na dejinnú vierohodnosť. S tvorivým tímom spolupracuje aj psychológ. Autorkou projektu a zároveň režisérkou je Zora Cejnková. Ďalšími režisérmi sú Jan Bělohlavý a Jana Rezková.

Diváci Dovolenku v starých časoch uvidia na jar budúci rok, na 70. výročie konca druhej svetovej vojny.