JOJ potrestali za to, že kritizovala lyžiarky na Olympiáde v Soči

JOJ potrestali za to, že kritizovala lyžiarky na Olympiáde v Soči Foto: olympic.org

Licenčná rada tvrdí, že televízia JOJ hodnotila výkon športovkýň neobjektívne.

 

 

Vo februári televízia JOJ v rámci spravodajstva z Olympiády v Soči v relácii Šport kritizovala vystúpenie slovenských akrobatických lyžiarok na Olympijských hrách v Soči.

Príspevok: „V premiére slop stylu pod piatimi kruhmi si slovenské akrobatické lyžiarky zbytočne urobili hanbu. Natália Šlepecká predviedla neuveriteľne opatrnú jazdu. Pri pomalej rýchlosti jej skoky nemali ani výšku, ani dĺžku a pripomínala skôr turistku ako olympioničku. To, že tri dni bojovala infúziami s virózou a po poškodení chrupavky aj s bolesťami kolena, mnohé jej uškŕňajúce sa konkurentky asi nevedeli. Je však na zamyslenie, prečo sa v takomto stave vôbec postavila na štart. Z 22-och pretekárok skončila v kvalifikácii 18-ta. Zuzana Stromková, ktorá trikrát spadla, až dvadsiata. S akou odvahou i akrobatickým majstrovstvom treba skákať o zlato im ukázala víťazka Kanaďanka Dara Howellová."

Odporúčame aj: Všetky rozhodnutia rady z poslednéo zasadnutia

Podľa rady televízia v príspevku neoddelila hodnotiace komentáre od informácií spravodajského charakteru, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti, za čo dala televízii ako sankciu upozornenie na porušenie zákona.

Podľa podkladov pre členov rady „je nepochybne možné hovoriť o prelínaní sa názoru redaktora so spravodajskou informáciou. Divákovi tak boli faktické informácie podané výrokmi, ktoré zároveň obsahovali aj subjektívne hodnotiace komentáre."

JOJ dostala aj pokutu 3 319 eur za upútavku na program Chaos na Pluske, ktorý nespĺňal požiadavky na slušnú a čestnú reklamu. A ďalšiu pokutu vo výške 3 tisíc eur za to, že 28. marca o cca 20:30 hod odvysielala program Tombstone – Mesto zločinu, ktorý označila ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek obsahu násilných scén a vulgárnemu vyjadrovaniu, pre ktoré mal byť podľa rady program klasifikovaný ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov.