Zomrel herec Pavel Landovský, známy ako major Terazky

Zomrel herec Pavel Landovský, známy ako major Terazky Foto: David Sedlecký

Pavel Landovský prezívaný Lanďák bol svojrázny, osobitý herec. Herectvo nevyštudoval, napriek tomu patril medzi špičky hereckej scény.

 

 

 

V piatok večer zomrel herec Pavel Landovský, informáciu priniesol web iDNES.cz, pre ktorý to potvrdila rodina. Sedemdesiatosem ročný herec, dramatik, bývalý disident a signatár Charty 77 zomrel doma.


Landovský sa narodil 11. septembra 1936 v Havlíčkovem Brode. Vyučil sa nástrojárom, po maturite na strojnej priemyslovke se štyrikrát neúspešne pokúšal dostať na herectvo na DAMU.

Napriek tomu hral. Začínal v Šumperku, Klatovech a Pardubicích. Desač rokov pôsobil v pražskom Činohernom klube, kde bol príležitostný dramatik (hry Hodinový hoteliér či Chudobinec aneb případ vesnického policajta). Po podpisu Charty 77 emigroval do Rakúska, v roku 1989 sa vrátil a hral v ČR.

Patril medzi popredné mená československej filmovej tvorby už v šesťdesiatych rokoch – hral napríklad vo filme Ostře sledované vlaky, Markéza Lazarová, Utrpení mladého boháčka) a začiatkom sedemdesiatych rokov (napr. Nezvaný host, Slaměný klobouk). Po návrate z emigrácie hral majora Terazkyho vo filme Černí baroni.

Herecká filmografia
2012 Bastardi 3
2011 Odcházení
        Westernstory
2009 Stínu neutečeš
2008 Nestyda
        Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
2007 Chyťte doktora
2006 Vratné lahve
2005 To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 Kousek nebe
        Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
        Stavovské rozdíly (TV film)
2003 O svatební krajce (TV film)
2002 Únos domů
2001 Mach, Šebestová a čarovné slúchadlo
Životopis a filmografia podľa ČSFD