Nové diely Krtka vzniknú v Číne. Krtko bude mať novú kamarátku

Nové diely Krtka vzniknú v Číne. Krtko bude mať novú kamarátku

Autorské práva na príbehy večerníčkoveho Krtka vlastní vnučka slávneho animátora a režiséra Zdeněka Milera. Karolína Milerová podľa ČTK uzavrie v pondelok koprodukčný zmluvu s najväčšou čínskou televíziou CCTV.

 

 

Čínska televízia sa chystá na nových epizódach pracovať ihneď. "Som strašne rada, že sa vďaka tejto zmluve bude dedovo dielo a odkaz ďalej rozvíjať. Celú koprodukčný zmluvu sme dohadovali viac ako tri roky," povedala podľa ČTK Milerová. Výška kontraktu podľa nej môže dosiahnuť stoviek miliónov korún. "Zo strany CCTV bude za projekt zodpovedať pani, ktorú môj dedko osobne dobre poznal a jej prácu uznával," dodala Milerová.

Vnučka známeho animátora podpíše zmluvu v pondelok za prítomnosti prezidenta Číny aj ČR.
K prerazeniu Krtka medzi čínske deti vypomáha aj finančná skupina PPF. Podľa českého vydania magazínu Forbes, práva na vysielanie seriálu pre čínsku CCTV na jeden rok kúpila skupina PPF miliardára Petra Kellnera. "Je to po prvýkrát, keď čínska televízia dovolí vysielať zahraničný kreslený večerníček," povedal pre aktuálne.cz Milan Tománek z PPF. Krtko sa vysielal v Číne ešte za éry, keď existovalo socialistické Československo. Potom už z ponuky televízie ako seriál vypadol.

Pokračovanie by malo byť už vo formáte 3D. Pričom v príbehu pribudne nové postavička – panda, obľúbené zvieratko v Číne.

Zdeněk Miler (1921-2011) vymyslel Krtka v päťdesiatych rokoch. Krtko sa v kreslenom filme prvýkrát objavil v roku 1956 náhodou. Zdeněk Miler premýšľal nad vhodným, doteraz neobjaveným, zvieracím hrdinom príbehu o výrobe plátennej košieľky a pri prechádzke zakopol o krtinec. Hneď prvý film "Ako krtko k nohavičkám prišiel" mal úspech, na filmovom festivale v Benátkach získal hlavnú cenu Benátskeho leva. Počas 40 rokov vzniklo viac než 50 animovaných filmov s Krtkom v hlavnej úlohe. Krtko sa nemrač, je za všetkých okolností milý a priateľský, je zrozumiteľný aj bez slov, to všetko mu prinieslo medzinárodnú popularitu.

V máji 2011 sa vzniesol do vesmíru, kam ho so sebou vzal americký astronaut Andrew Feustel.

Krtko je hrdinom viac ako 60 knižných titulov vydaných v mnohých reedíciách, jeho príbehy boli preložené do 30 jazykov.