RTVS spúšťa spravodajskú aplikáciu na platforme HbbTV

RTVS spúšťa spravodajskú aplikáciu na platforme HbbTV Ilustračné foto ČT

Nová HbbTV aplikácia Spravodajstvo RTVS sprístupní na televízoroch s podporou HbbTV štandardu, 7-dňový archív všetkých spravodajských relácií RTVS – Správ o 12.00, Správ o 16.00, hlavnej spravodajskej relácie Správy RTVS, ako aj archív Počasia a Gólov bodov sekúnd, píše RTVS v tlačovej správe.

„Obrazovú kvalitu spravodajských relácií v archíve sme nastavili tak, aby bol obraz kvalitný aj pri fullscreen zobrazení na televízoroch s väčšou uhlopriečkou Nová HbbTV aplikácia – Spravodajstvo RTVS – umožňuje aj lepšiu orientáciu v spravodajskom obsahu, v archíve je totiž celá relácia rozdelená a prehrávateľná logicky podľa jednotlivých reportáží," povedal k spusteniu aplikácie riaditeľ Sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal.

Okrem aplikácie s archívom spravodajstva RTVS pripravila aj aplikáciu, ktorá obsahovo pripomína teletext a v budúcnosti by ho mala úplne nahradiť. „V tejto chvíli sme obsah všetkých dôležitých kategórií klasického teletextu (program, šport, počasie, správy) pripravili aj do podoby HbbTV. Teletext v klasickej podobe bude samozrejme dostupný aj naďalej," povedal Doležal.
HbbTV aplikáciu mala RTVS aj pre MS vo futbale 2014, Tour de France či projekt Slovensko 2014 Advent.

V budúcnosti plánuje RTVS platformu HbbTV využívať napríklad aj počas paralelného vysielania športových prenosov. „Vieme si predstaviť vysielať prostredníctvom HbbTV paralelný športový prenos, ktorý sa do klasického vysielania nedostal – musia to však umožňovať televízne práva. Divák by tak mohol sledovať hlavný prenos v klasickom režime vysielania, prípadne paralelný prenos prostredníctvom HbbTV - technicky teda prostredníctvom internetového pripojenia TV príjmača," povedal Doležal.

Čo je HbbTV
Platforma HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) kombinuje televízne vysielanie so širokopásmovým internetom. HbbTV umožňuje sprístupnenie interaktívnych služieb v kompatibilných TV zariadeniach. Pre príjem hybridného širokopásmového vysielania HbbTV je potrebné zariadenie s podporou tohto štandardu a pripojenie k internetu. Na väčšine takýchto zariadení sa HbbTV spúšťa štandardne stlačením červeného tlačidla na diaľkovom ovládaní.