Zástupcovia katolíckej cirkvi odmietli ísť do debaty o cirkvi

Zástupcovia katolíckej cirkvi odmietli ísť do debaty o cirkvi Reprofoto RTVS

Katolícke Slovensko? je téma najbližšej diskusnej relácie Večera s Havranom, ktorá sa bude vysielať v utorok na Dvojke.

„Počet praktizujúcich veriacich klesá, rímsko-katolícka cirkev má problémy s kauzou Bezák, požiadavka Novembra odlúčiť cirkev od štátu sa nenaplnila. Napriek tomu je rímsko-katolícka cirkev prítomná vo verejnej diskusii, spoluorganizovala Pochod za život, podporuje referendum, cez vatikánske zmluvy má vplyv na politiku," píše sa v upútavke na reláciu RTVS.
Cirkevní predstavitelia napriek opakovaným pozvaniam účasť v debate odmietli, povedal pre Omédiách.com moderátor a tvorca relácie Michal Havran.

Do relácie pozvali bratislavského arcibiskupa a predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského, hovorcu KBS Martin Karamara aj bývalého hovorcu KBS a kňaza Mariána Gavendu. „Poďakovali za pozvanie a odmietli s tým, že sa k tomu už vyjadrili," povedal Havran, ktorý považuje ich neochotu diskutovať za zarážajúcu.

„Sme presvedčení, že viesť dialóg na aktuálne témy je určite potrebné," reagoval pre Omédiách.com hovorca KBS Kramara. „Viackrát sme navrhovali napríklad účasť pána Baránka, ktorý je renomovaným nezávislým sociológom a zdal sa nám v danom kontexte adekvátnejším partnerom do dialógu. Takáto odpoveď bola súčasťou nášho širšieho snaženia zapájať do dialógu ľudí z rozsiahleho spektra našej spoločnosti. Nemyslíme si, že je nevyhnutné, aby v každej diskusnej relácii, v ktorej sa hovorí o témach súvisiacich s Cirkvou, sedel kňaz alebo biskup," povedal hovorca KBS. Katolícka cirkev je podľa neho veľmi rozsiahle spoločenstvo ľudí, nie sú to len klerici. „Práve túto myšlienku by sme veľmi radi uviedli do popredia aj v súvislosti s tým, čo o "Katolíckom Slovensku" môžu priniesť do dialógu ostatní, vopred pozvaní hostia," dodal Kramara.

Na jeseň KBS mala výhrady k upútavke relácie Večera s Havranom, kde KBS kritizovala kto smie a kto nesmie vystupovať v RTVS v mene katolíckej cirkvi.

Viac: Biskupi žiadali televíziu zmeniť upútavku

Tvorcovia zmenili plánovanú dramaturgiu utorkovej relácie. „Prispôsobili sme ju tak, aby sme divákom ponúkli kvalifikovanú diskusiu na tému od ľudí, ktorí sa postavením cirkví zaoberajú profesionálne," povedal Havran.


Pozvanie do relácie prijali historička Katarína Závacká, sociológ Miroslav Tížik a katolícky publicista Jaroslav Daniška, ktorý píše pre .týždeň.