Kňaz reaguje na Studenkovú v Markíze. Posiela jej otvorený list

Kňaz reaguje na Studenkovú v Markíze. Posiela jej otvorený list Reprofoto Markíza

Zdena Studenková si neželá financovanie cirkvi. Rímskokatolícky kňaz jej posiela otvorený list, v ktorom odmieta financovanie kultúry.

 

 

Minulý týždeň bola herečka Zdena Studenková hosťom relácie v Teleráne na Markíze. Studenková, ktorá je známa aj rasitickými vyjadreniami napríklad na adresu Rómov, zaútočila na systém financovania cirkvi. „Ja si neprajem financovať cirkev, žiadnu," povedala herečka, ktorá by ich podielom financovala školy. "Ak by bolo na zvážení ľudí, kam ten dielik z daní, ktoré odvádzame, nalejú: či do cirkvi, alebo do škôl, garantujem vám, že by 70 percent ľudí povedalo: nie do cirkví, ale do školstva. A vyzerali by sme inak," povedala Studenková.

Na jej vyjadrenia reagoval rímskokatolícky kňaz Ľudovít Malý z obce Merašice otvoreným listom, v ktorom Studenkovej odkazuje: "Ja si zasa neprajem financovať kultúru. Žiadnu!"

"Považujem sa za jedného z tých, čo s rešpektom uznávajú Vaše herecké kvality a vnímajú Vás ako výraznú osobnosť... To, čo ma ale zarazilo na Vašej výpovedi, bola obsahová radikálnosť. Ak by som sa mal naladiť na rovnakú „vlnovú dĺžku" Vašich slov, mohol by som reagovať aj takto: Ja si zasa zo štátneho rozpočtu neprajem financovať kultúru! Nie je ťažké domyslieť si, kam až by mohla zájsť výmena názorov na túto tému, ak by bola vedená v podobnej „tónine"," napísal kňaz v liste, na ktorý upozornila aj Trnavská arcidiecéza.

Herečke odporúča namiesto radikálnych vyjadrení skôr ochotu viesť dialóg.

Viac: Otvorený list Zdene Studenkovej

„Odluka cirkví od štátu, napriek vnímaniu verejnej mienky, fakticky funguje, teda až na platy duchovných a príspevkov na ústredia," pripomína kňaz, ktorý si myslí, že v podstatných veciach spoločného dobra by s herečkou vedel nájsť zhodu.