Obnovenie vysielania Gréckej televízie a rozhlasu ERT sprevádzali slzy

Obnovenie vysielania Gréckej televízie a rozhlasu ERT sprevádzali slzy Foto: Reprofoto youtube

V Grécku dnes po dvoch rokoch opäť začali vysielať stanice verejnoprávnej televízie a rozhlasu ERT. V roku 2013 vysielacia spoločnosť ukončila činnosť kvôli úsporá.

O jej návrate do éteru rozhodla tento rok vo februári nová ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa.

Zamestnanci ERT sa dnes podľa agentúry Reuters navzájom objímali a niektorí plakali. "Je to veľký deň pre všetkých Grékov, pre priaznivcov Grécka, pre tých, ktorí milujú Grécko, a tých, ktorí milujú slobodu informácií," povedal na úvod obnoveného vysielania moderátor Nikos Aggelidis. Predtým televízia vysielala zábery gréckych pamiatok a krajiny, podfarbené gréckou národnou hymnou.

Tsipras obnovením vysielania splnil jeden zo svojich predvolebných sľubov. Činnosť ERT ukončila predchádzajúca vláda Antonisa Samarasa 11. júna 2013 a vlani v máji ju nahradila menšia vysielacia spoločnosť Nerito so zhruba 800 zamestnancami. Prepustený vtedy bolo všetkých 2600 pôvodných pracovníkov ERT.

Prevádzka pôvodnej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti grécka vláda každoročne financovala sumou okolo 300 miliónov eur. Krok Samarasovej vlády vyvolal kritiku doma aj v zahraničí, okrem iného z Európskej vysielacej únie (EBU).

Aténske ústredie spoločnosti ERT po zatvorení okupovala časť štrajkujúcich zamestnancov, ktorí s podporou odborov zmeny odmietali. Novinári pokračovali vo vysielaní prostredníctvom internetu aj cez satelitný signál vďaka spolupráci s Európskou vysielacou úniou. Na začiatku novembra 2013 ale zásahové komando gréckej polície budovu ERT obsadilo a prinútilo k opusteniu objektu všetkých pracovníkov, ktorí sa tam do tej doby aj bez štátnych financií snažili vysielať.

Obnovená ERT vysiela okrem troch televíznych programov tiež niekoľko rozhlasových. Na televíznych obrazovkách sa namiesto loga Nerito objavilo staré logo ERT. Všetci skôr prepustení zamestnanci ERT boli v prípade záujmu opäť prijatí späť, a počet zamestnancov obnoveného subjektu tak teraz dosahuje približne 1650.

Ročné náklady majú predstavovať 30 miliónov eur a vláda ich chce získať z výberu poplatkov, ktoré majú byť vo výške tri eurá za mesiac.