Zomrel Ladislav Chudík

Zomrel Ladislav Chudík Foto: Črep, SND

 

Vo veku 91 rokov zomrel umelec Ladislav Chudík.

 


O úmti informovala dnes RTVS na Facebooku. Pre Omédiách.com informáciu potvrdila Natalie Dongová zo Slovenského národného divadla.
Ladislav Chudík patril medzi najvýraznejšie osobnosti filmovej a divadelnej tvorby na Slovensku.

 

Narodil sa 27. mája 1924 v malej obci Hronec v okrese Banská Bystrica – v rodine majstra valcovne v Podbrezovej. Už v roku 1944 začínal ako elév v SND a zároveň študoval na dramatickom oddelení Štátneho konzervatória.

Ako dvadsaťtriročný mal už za sebou vyše dvadsať postáv. V rokoch 1946 - 1951 pôsobil na novootvorenej Novej scéne, ale potom sa vrátil do SND, kde vytvoril množstvo postáv v Macbethovi, Herodesovi a Herodiade, Henrichovi IV., Ibsenovom Borkmanovi a ďalších inscenáciách. Pre všetky bola charakteristická noblesa, majestátnosť.

Filmári ho objavili už krátko po vojne, no jeho prvou titulnou postavou bol až Kapitán Dabač v rovnomennom Bielikovom filme z roku 1959. Po revolúcii bol Chudík krátky čas ministrom kultúry.

Ladislav Chudík pôsobil aj ako pedagóg na Štátnom konzervatóriu a neskôr na VŠMU a bol autorom publikácie zasvätených článkov O herectve. Za svoje herecké výkony získal  množstvo ocenení. Do pamäti všetkých Čechov a Slovákov sa zapísal ako nezabudnuteľný doktor Sova v seriáli Nemocnica na kraji Mesta od JAroslava Dietla, ktorý zomrel presne pred tridsiatimi rokmi.
(Životopis spracovaný podľa fdb.cz)