Údajný vrah novinárov poslal pred útokom do ABC News dlhý list

Údajný vrah novinárov poslal pred útokom do ABC News dlhý list

Bývalý zamestnanec televízie písal po útoku o čine aj na Twitter a Facebook.

 

 

Dvoch novinárov zastrelil v stredu útočník počas priameho televízneho prenosu v americkom štáte Virgínia. Pri úteku páchateľ havaroval pri policajnom zátarase a následne sa pokúsil o samovraždu. Podľa úradov zomrel v nemocnici, kam bol s ťažkým zranením prevezený pod dohľadom polície. Podľa virgínskeho guvernéra Terryho McAuliffea išlo o bývalého pracovníka televízie, ktorý nebol v televízii spokojný. Motív páchateľa nebol zatiaľ oficiálne potvrdený; na svojich sociálnych stránkach si muž, černoch, sťažoval na údajné rasistické prejavy novinárky, ktorú zastrelil.

Úrady za páchateľa označili 41 ročného Vestera Flanagana, ktorý pôsobil ako reportér v regionálnom televíznom kanáli WDBJ7. Muž si vraždenie dokonca nakrútil zrejme mobilným telefónom a videozáznam pod menom Bryce Williams stihol umiestniť na svojich účtoch na Facebooku a Twitteri. Prevádzkovatelia portálov jeho stránky čoskoro odpojili.

Spravodajská televízia ABC News oznámila, že od páchateľa obdržala približne dve hodiny pred útokom dlhou faxovú správu, v ktorej sa Flanagan zdôveruje s "frustráciou černocha a homosexuála". Poslednou kvapkou pre neho vraj bola nedávna rasisticky motivovaná hromadná vražda v kostole v Charlestone, kde prišlo o život deväť osôb tmavej pleti. Flanagan sa sťažoval, že v práci bol diskriminovaný, sexuálne napádaný a zosmiešňovaný.

Streľba sa odohrala ráno pri rozhovore vo vysielaní televízie z nákupného a zábavného strediska v centrálnej časti Virginie. O život prišla reportérka a kameraman. Šéfka miestnej obchodnej komory, ktorá novinárke poskytovala rozhovor, utrpela zranenia a bola prevezená do nemocnice.

Počas priameho prenosu zaznelo niekoľko výstrelov a krik 24 ročných reportérky Alison Parkerovej, ktoré pri pokuse o útek ešte stačila zvolať: "Ach môj Bože!"

Zomrel tiež 27-ročný kameraman Adam Ward. Na posledných záberoch, ktoré vydal, sa mihla tvár a postava muža s pištoľou mieriaca smerom ku kamere. Potom bol prenos prerušený a na obrazovkách sa objavila šokovaná moderátorka v štúdiu, informovala televízia CNN, ktorá s kanálom WDBJ7 spolupracuje.