Otec zavraždenej novinárky volá po kontrole predaja zbraní v USA

Otec zavraždenej novinárky volá po kontrole predaja zbraní v USA Reprofoto

Otec americkej televíznej novinárky zastrelenej v stredu v priamom prenose vyzval politikov k presadeniu prísnejšej kontroly predaja zbraní, o čo sa prezident Barack Obama v minulosti už neúspešne pokúšal.

 

 

Dvojicu novinárov zavraždil podľa polície ich bývalý kolega, ktorý podľa agentúry AP splnil svoje skoršie vyhrážky.

Otec 24-ročnej reportérky Alison Parker sa obrátil na Obamu so žiadosťou, aby sa znovu pokúsil zmeniť federálne zákony v prospech regulácie predaja strelných zbraní. "Musíte to urobiť... Pomôžem vám to urobiť, novinári sú na vašej strane, pretože práve prišli o jedného z nich," odkázal podľa stanice BBC šéfovi Bieleho domu Parker.

Obama s podobným návrhom neuspel už predvlani po masakri v základnej škole v Newtown, kde v decembri 2012 zomrelo rukou strelca 20 detí. Návrh, proti ktorému ostro vystupovala zbrojárska lobby, neprešiel Senátom. Ani terajšia Parkerova snaha nemá podľa expertov veľkú šancu na úspech.

Viac: Údajný vrah novinárov poslal pred útokom do ABC News dlhý list

Za Parkerovu dcéru a jej kolegu, 27-ročného kameramana Adam Warda vo štvrtok držali kolegovia z regionálnej televíznej stanice WDBJ-TV minútu ticha.

Jej niekdajší zamestnanec Vester Flanagan, ktorý je podľa polície ich vrahom, sa už skôr vyhrážal, že svoje nezhody s bývalými kolegami dostane "na titulnú stranu". Ward bol podľa AP kameramanom, ktorý zaznamenal Flanaganovo prepustenie pred dvoma rokmi.

Streľba sa odohrala v stredu ráno pri rozhovore vo vysielaní televízie z nákupného a zábavného strediska v centrálnej časti Virginie. Spravodajská televízia ABC News oznámila, že od páchateľa obdržala približne dve hodiny pred útokom dlhou faxovú správu, v ktorej sa Flanagan zveruje s "frustráciou černocha a homosexuála", ktorý vraj bol diskriminovaný, sexuálne napádaný a zosmiešňovaný vo svojej práci.