Nový film o Mohamedovi dali do kliatby

Nový film o Mohamedovi dali do kliatby Reprofoto

Saudskoarabský veľký mufti dal do kliatby nový iránsky film o detstve proroka Mohameda. Islam zakazuje zobrazovať postavy islamu a film to podľa šejka Abdal Azíza Šajcha nerešpektuje.

 

 

Film režiséra Madžída Madžídího, ktorý sa premieta v Iráne od augusta, pojednáva len o 13 rokoch Mohamedovho detstva a v záberoch je vidieť iba jeho chrbát.

"Je to pohanský film a dielo nepriateľské islamu," citoval Muftiho denník Al-Haját. Podľa islamského práva vraj musí byť premietanie filmu zakázané. "Je to krivenie islamu," dodal mufti.

Ku kritike sa pripojila aj Islamská liga, ktorá sídli v Mekke. Aj ona zdôraznila zákaz zobrazovať Mohameda. Jej generálny tajomník Abdalláh Turk vyzval iránskych predstaviteľov, aby premietanie zakázali ako "porušenie povinností voči Prorokovi". Moslimov potom požiadal, aby film bojkotovali.

Madžídího film patrí medzi najnákladnejšie filmy v histórii iránskej kinematografie. Režisérovým zámerom bolo narušiť predstavu o násilnom charaktere islamu, ako ho kvôli činnosti radikálnych skupín vníma mnoho nemoslimov. Domnieval sa tiež, že by mohol prispieť k zblíženiu šiitov sa sunnitov, ktorí spolu otvorene súperia v Iraku, Sýrii a Jemene.

Zobrazovanie postáv spojených s Koránom islam nedovoľuje. Mohamed je opísaný slovne ako ideálna bytosť, avšak duchovní zakazujú hľadať pre osoby popísané v Koráne fyzickú podobu.

Už v čase, keď sa hovorilo o natáčaní filmu, kvôli ktorému vznikla v Iráne replika svätyne v Mekke, proti nemu vystúpil veľký imám káhirskej univerzity Al-Azhar. Šajch Ahmad Tájib je považovaný za vysokú autoritu sunnitského islamu a už v marci vyhlásil, že film "zníži duchovný význam" Mohameda.