Poľský prezident podpísal spornú novelu zákona o médiách

Poľský prezident podpísal spornú novelu zákona o médiách Foto: Polskie Radio

Poľský prezident Andrzej Duda dnes podpísal spornú novelu zákona o verejnoprávnych médiách, ktorú kritizovala opozícia a znepokojenie nad ňou vyjadrila aj Európska komisia.

Zmeny umožnia novej vláde dosadzovať do vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu svojich ľudí. Podľa prezidentovej poradkyne Duda novelu podpísal, pretože chce, aby boli médiá "nestranné, objektívne a spoľahlivé". V doterajšej podobe médiá nezaručovali podávanie objektívnych informácií, myslí si prezident.

Novela počíta s tým, že vstupom zákona do platnosti jeho zverejnením v úradnom vestníku skončia súčasné mandáty doterajších členov vedenia a dozorných rád Poľskej televízie a Poľského rozhlasu. Podľa vlády pôjde o prvý krok v mediálnej reforme, ďalšie zmeny by mali nasledovať na jar tohto roku.

Akonáhle nové ustanovenia začnú platiť, právomoc menovať a odvolávať šéfov verejnoprávnej televízie a rozhlasu prejde na ministra štátneho pokladu. Až doteraz boli riadiace funkcie a dozornej rady vo verejnoprávnych médiách obsadzované na základe verejných konkurzov.