Minister štátneho pokladu vybral nového šéfa televízie - námestníka ministra

Minister štátneho pokladu vybral nového šéfa televízie - námestníka ministra Reprofoto: tvn24.pl

Poľský minister štátneho pokladu dnes menoval za nového šéf verejnoprávnej televízie doterajšieho námestníka ministra kultúry Jacka Kurského.

 

 

Informovala o tom agentúra PAP, podľa ktorej vládnuci konzervatívci rozhodli tiež o obsadení miesta riaditeľky poľského rozhlasu, ktorou sa stane novinárka a bývalý šéfredaktorka spoločenského mesačníka Skces Barbara Stanislawczyková. Kabinet prikročil k výmene na vedúcich pozíciách v dosiaľ na vláde nezávislých médiách deň potom, čo prezident podpísal široko kritizovanú novelu mediálneho zákona.

Odporúčame aj: Mika a Dvořák kritizujú situáciu v poľských médiách

Nová novela zákona, kvôli ktorej sa bude situáciou v Poľsku budúci týždeň zaoberať Európska komisia, právomoc vymenovať vedenie a členov dozorných rád verejnoprávnej televízie a rozhlasu zveruje ministrovi štátneho pokladu. Až doteraz pritom boli tieto miesta obsadzované na základe verejných konkurzov.

Kurski je bývalým poslancom vládnej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý vlani pomáhal s prezidentskou kampaňou vtedajšiemu členovi tejto strany Andrzejovi Dudovi. Po októbrovom jasnom víťazstve PiS v parlamentných voľbách mu pripadla funkcia námestníka ministra kultúry zodpovedného za verejnoprávne médiá.

Poľská opozícia tvrdí, že vláda bude prostredníctvom nového vedenia televíziu fakticky ovládať. Podľa PiS naopak Kursk prispeje ku kvalitnejšej a vyrovnanejšej podobe programu.