Tisícky Poliakov vyšli do ulíc, bojujú proti ovládnutiu médií vládou

Tisícky Poliakov vyšli do ulíc, bojujú proti ovládnutiu médií vládou Foto: Artur Szklarz

Tisíce Poliakov vyšli dnes do ulíc takmer dvoch desiatok miest.

 

 

Poľská televízia a rozhlas majú od piatka nové vedenie. Výsledkom sú demonštrácie proti ovládnutiu verejnoprávnych médií novou vládou, ktorá má presvedčivú prevahu v parlamente.

"Televízia je vaša, ovládače sú naše!" a "Slobodné stanice, žiadne kolaborácie!" skandovalo niekoľko tisíc ľudí pred varšavským sídlom Poľskej televízie. "Nová vláda nám sľubovala médiá bez reklám, ale zdá sa, že budeme mať médiá bez divákov," vyhlásil na demonštrácii publicista Slawomir Sierakowski, obávajúci sa o slobodu slova v podmienkach, kedy "miera vlastenectva je regulovaná zhora".

Varšavský zástupca primátora Jarosław Jóžwiak z opozičnej Občianskej platformy odhadol počet demonštrantov na 20.000.
"Ubránime ústavu! Nesúhlasíme s premenou na Budapešť!" volalo asi 350 ľudí v Rzeszowe v narážke na podozrenie, že Poľsko teraz kráča v stopách maďarského premiéra Viktora Orbána. Asi 500 ľudí demonštrovalo pred sídlom Poľského rozhlasu v Krakove.

Terčom nevôle sú noví vládcovia krajiny zo strany Právo a spravodlivosť (PiS) bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského, ktorá v októbrových voľbách drvivo porazila predchádzajúcu vládu a získala rozhodujúcu väčšinu v novom parlamente, takže prvýkrát od pádu komunizmu v roku 1989 mohla vytvoriť jednofarebný kabinet. Vzápätí sa pokúsila ovládnuť všetky kľúčové pozície v krajine, vrátane justície.

Okrem metropoly sa dnes podľa denníka demonštrovalo tiež v Krakove, Vroclave, Bydgoszczi, Lodži, Katoviciach, Gdansku a ďalších veľkých poľských mestách.

Nad počínaním poľskej vlády sa už pozastavila Európska komisia, ktorá chce v stredu rokovať o stave právneho štátu v Poľsku.

Konzervatívna vláda svoje kontroverzné kroky odôvodňuje snahou odstrániť z cesty chystaných reforiem prekážky, nastražené v priebehu predchádzajúcich ôsmich rokov liberálnymi vládami.