Bojkot Oscarov je podľa herečky Ramplingovej rasizmus naruby

Bojkot Oscarov je podľa herečky Ramplingovej rasizmus naruby Foto: ZDF

 

 

Bojkot tohtoročných Oscarov zo strany niektorých černošských hercov a filmárov je rasizmom voči belošským umelcom.

 

 

Vyhlásila to v piatok britská herečka Charlotte Ramplingová, ktorá bola vôbec po prvýkrát nominovaná na prestížnu cenu americkej filmovej akadémie.

Vedenie Oscarov prisľúbilo, že do roku 2020 výrazne vzrastie počet žien a zástupcov menšín v radoch akademikov.

Viac: Americký režisér a herečka vyzývajú na bojkot Oscarov

"Nie, podľa mňa je to naopak rasizmus voči belochom," odpovedala Ramplingová francúzskej rozhlasovej stanici Europe 1 na otázku, čo si myslí o bojkote Oscarov zo strany černošských umelcov. Dodala, že nech bude výber akýkoľvek, vždy sa podľa nej nájdu kritici odsudzujúci príliš malé zastúpenie nejaké menšiny.

Režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkett Smithová po zverejnení nominácií oznámili, že sa februárového ceremoniálu nezúčastnia, pretože drvivá väčšina adeptov na ocenenie sú ľudia bielej pleti.

Šesťdesiatdeväť ročná Ramplingová je nominovaná za úlohu v rodinnej dráme 45 rokov. Neskôr svoje vyhlásenie, ktoré vzbudilo mnoho negatívnych reakcií, trochu zmiernila a vyhlásila, že bolo chybne interpretované. "Chcela som jednoducho povedať, že v ideálnom svete by každý umelecký výkon dostal rovnakú šancu, aby bol (akademikmi) ohodnotený," uviedla Ramplingová vo vyhlásení, ktoré zverejnila televízia CBS News.

Filmová akadémia však po bojkote, ktorý nadväzuje na podobnú kritiku z minulého roka, v piatok prisľúbilo zdvojnásobiť počet žien a zástupcov menšín vo svojich radoch. Napríklad v 51 člennej riadiacej rade tak podľa vyhlásenia akadémie vzniknú tri nové miesta pre ženy či menšiny.

Rada akadémie schválila zmeny v pravidlách členstva, ktoré okrem iného zbaví hlasovacieho práva niektorej starších členov. Tohtoročného hlasovania sa však zmeny ešte nedotknú.