Sfilmovali príbeh československej vrahyne odsúdenej na trest smrti

Sfilmovali príbeh československej vrahyne odsúdenej na trest smrti Foto: Black Balance

Olga Hepnarová mala 22 rokov, keď zámerne nabehla autom na autobusovú zastávku v centre Prahy. Dokonca si počkala, až tam bude stáť dosť ľudí. Na mieste zostalo 8 mŕtvych.

 

 

Svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala.

Odsúdená na trest smrti bola o dva roky a neskôr, v roku 1975, bola obesená. Nemala vtedy ani 24 rokov. Bola posledná ženou, ktorú v Československu odsúdili na trest smrti.

Film s názvom Já, Olga Hepnarová vznikol v koprodukcii štyroch štátov: Česka, Poľska, Francúzska a Slovenska. Do kín sa dostane v marci.

Film je drámou osamelej ženy, ktorá je obmedzovaná väčšinovou spoločnosťou. Je príbehom, ktorý vyústi v tragédiu a nemá víťaza ani porazeného. Film ponúka pohľad na traumatický život i čin hlavnej hrdinky z určitého odstupu tak, aby sa nepriklonil na stranu Hepnerovej, píše distribútor.

Foto: ČT24

Na vraždu neznámych ľudí si vzala dodávku, s ktorou vrazila do davu ľudí, ktorí stáli na zástavke. „Z dvadsiatich piatich ľudí ich trafila dvadsať. Traja zomreli na mieste, piati v nemocnici, ďalších šesť bolo zranených ťažko a šesť ľahko," cituje idnes.cz z vyšetrovacieho spisu, podľa ktorého vo výpovedi hovorila, že nenávidela svojich rodičov, spolužiakov, ale aj personál z psychiatrickej liečebne.

Podľa výpovedí v spise bol čin prejavom osoby, ktorá trpela depresiami a potrebovala liečenie. Pomstu chystala dlhšie a viacero variant. Jednou z nich bolo aj odstreľovanie ľudí. Aj preto chodila na kurz strieľania. Zvažovala tiež podkopať koľaje a vykoľajenie vlaku, umiestnenie výbušniny v uzavretej miestnosti alebo, že zíde s plným autobusom do rokliny. No nepodarilo sa jej získať miesto vodičky autobusu.

"Svoj čin by som už nezopakovala, pretože som pomstená. Keby som však žila ďalších dvadsaťdva rokov a ľudia by sa ku mne správali rovnakým spôsobom, tak by som niečo podobné urobila znova," povedala vo výpovedi.

Režisérmi celovečerného filmu sú Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Hlavnú rolu si zahrala poľská herečka Michalina Oslzańská, ale napríklad aj Juraj Nvota.