TA3 slúži pred voľbami ako ľahké a nekonfrontačné PR vlády

TA3 slúži pred voľbami ako ľahké a nekonfrontačné PR vlády Reprofoto TA3

RTVS a Markíza zatiaľ poskytujú relatívne vyvážené zobrazenie kandidujúcich subjektov a tém, čo sa už nedá povedať o TA3. Vyplýva to z monitoringu, ktorý v predvolebnom období od 6. do 19. februára pripravila organizácia MEMO98.

 

 

Monitoring bol zameraný na hlavné spravodajské relácie RTVS, Markíza, JOJ a TA3.

RTVS a Markíza od začiatku kampane pomerne vyvážene informovali a predstavovali kandidujúce subjekty, píše MEMO98. Obe televízie mali vlastný formát s ambíciou predstaviť divákom hlavné programové zameranie všetkých strán a koalícií a zároveň predstaviť ich lídra. "Markíza svoj medailón poňala voľnejšie, s bulvárnejšími prvkami, naopak RTVS sa snaží prezentovať subjekty vo formálnejšej rovine."

TA3 ako PR vlády

Naopak MEMO98 kritizuje večerné spravodajské relácie TA3. „Televízia sa už dlhodobo profiluje ako tzv. soft media outlet, keď nie je klasickým predstaviteľom 'watch-dog' prístupu, teda kritického zdroja informácií, ktorého primárnou úlohou je kontrolovať prácu verejných orgánov a predovšetkým vlády, ako základného nositeľa výkonnej moci. Naopak televízia využíva svoj potenciál vo forme ľahkých, jednostranných a nekonfrontačných PR príspevkov v prospech vládnych predstaviteľov," píše sa v správe. Táto tendencia bola badateľná aj počas sledovaného obdobia, jednak skutočnosťou, že televízia bola jediným monitorovaným médiom, ktoré bolo pozitívne naladené k vláde a jednak spôsobom prezentácie kauzy účtovníctva Igora Matoviča.

Strana OĽANO-Nova mala najväčší priestor za celé obdobie (podobne ako pri iných televíziách) – 20,3%. No na rozdiel od iných televízií bola strana I. Matoviča najprezentovanejšou a negatívne zobrazovanou aj v prvom týždni kampane, teda po čiastočnom ukľudnení kauzy, ktorú premiér Fico inicioval tlačovou konferenciou na Úrade vlády 5.2., a ktorá v iných médiách kulminovala medzi 8. a 12.2.

„Navyše spôsob informovania o kauze, často nevyvážený priestor, manipulatívne titulky, komentáre a audio doprovod voči osobe I. Matoviča opätovne otvárajú otázku o novinárskej profesionalite média," píše MEMO98.

Z monitoringu vyplýva, že všetky televízie venovali najväčší priestor vláde. Najväčší podiel za obdobie 2 týždňov jej venovala TA3 (48,2%). Spravodajská televízia bola zároveň jediná, kde o vláde prevažovali pozitívne nad kritickými informáciami. Naopak, najviac kritická voči vláde bola TV Markíza.

Ako reagovala na správu MEMO98 televízia TA3?

„TA3 sa vo svojom vysielaní venuje vždy aktuálnemu dianiu na Slovensku. Jedine televízia TA3 prináša priame prenosy tlačových besied a ako jediná zaradila do svojho vysielania všetky vami vyššie spomenuté témy naživo v plnej dĺžke. Napríklad, TA3 ako jediná vysielala naživo tlačovú besedu Iniciatívy slovenských učiteľov, živé vstupy zo štrajku učiteľov alebo brífing zástupkýň sesterských odborov k hromadným výpovediam zdravotných sestier. Spomínané témy sa v programe televízie TA3 objavili nielen v spravodajstve, ale aj v ďalších spravodajsko – publicistických reláciách, kde dostali všetky zúčastnené strany vyvážený priestor."