Aké pocity mal Jozef Kroner keď Obchod na korze dostal Oscara?

Aké pocity mal Jozef Kroner keď Obchod na korze dostal Oscara? Foto: SFÚ

Pred 50 rokmi 18. apríla 1966, keď sa udeľovali sošky Oscara, cenu Americkej filmovej akadémie získal Obchod na korze.

 

 

Režisérmi prvého oscarového filmu v Československu boli Čech Elmar Klos a Slovák Ján Kadár. Najvýraznejšími postavami filmu boli židovsko-poľská herečka Ida Kamińska ako Rozália Lautmannová, majiteľka malého, ale najmä prázdneho obchodu s galantériou a herec Jozef Kroner, ako stolár Tono Brtko, ktorý obchod arizoval, s tragickým výsledkom.

Za úlohu Brtka, "obyčajného človeka, ktorého chytili dejiny", získal Kroner (1924-1998) mnoho domácich aj zahraničných ocenení.

Film bol zasadený do kulís slovenského mestečka, rozpráva príbeh starej Židovky Lautmannovej a "arizátora" jej galantérie, zbabelého ale v podstate nie zlého stolára Tona Brtka. Stret s temnou dobou teroru, kedy sa lámu ľudskej charaktery, obaja hrdinovia nakoniec zaplatia životom. "Základ násilia tvoria vždy neškodní, dobrí, voči násiliu pasívni ľudia," vystihol Kadár hlavnú myšlienku filmu.

Obchod na korze neuspel len pri udeľovaní Oscarov. Osobitnú cenu si pripísal aj na festivale v Cannes, pocty získal aj v Rakúsku či Taliansku. Pozornosti amerických akademikov neušla o rok neskôr ani predstaviteľka židovskej majiteľky obchodu - poľská herečka Ida Kaminská (1899-1980), ktorá bola v roku 1967 nominovaná na cenu pre najlepšiu herečku. Oscara však vtedy získala Elizabeth Taylorová za výkon vo filme Kto sa bojí Virginie Woolfovej.