Na Eurovízii sú niektoré vlajky zakázané

Na Eurovízii sú niektoré vlajky zakázané Foto: FB Eurovision

 Usporiadatelia speváckej súťaže Eurovízia (Eurovision Song Contest), ktorej finále sa tento rok koná v Štokholme 14. mája, zakázali počas prehliadky používanie niektorých vlajok.

Konkrétne uviedli deväť vlajok, vrátane vlajky Kosova, Baskicka, Palestíny, Severného Cypru či teroristickej organizácie Islamský štát. Informovala o tom španielska rozhlasová stanica Cadena Ser.

Podľa španielskeho rozhlasu baskická koalícia EH Bildu, ktorá má poslancov aj v Európskom parlamente, požiadala veľvyslanectvo Švédska, kde sa koná súťaž, o vysvetlenie. Červenobielozelená baskická vlajka, známa ako "ikurriňa", je národným symbolom Baskicka, ktoré je autonómnou oblasťou Španielska s vlastným regionálnym parlamentom i vládou.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 a doteraz ho uznala viac ako stovka štátov sveta, vrátane 23 krajín EÚ. Rovnako ako Štát Palestína uznáva ho viac ako stovka krajín sveta. Severný Cyprus za samostatnú republiku považuje len Turecko.

V tlačovom vyhlásení nazvanom Oficiálna vlajková politika popísali usporiadatelia, aké veľké smú byť vlajky a transparenty či ktoré vlajky sú žiadané a nežiaduce. Preferované sú národné vlajky 42 účastníckych krajín a štátov, ktoré sa súťaže zúčastnili v nedávnej dobe. Povolené sú vlajky členských krajín OSN.

Tolerovanej budú dúhové vlajky (symbol hnutia homosexuálov či pacifistov) a vlajka EÚ, pokiaľ nebudú použité na politickú propagáciu. Organizátori požiadali návštevníkov, aby rešpektovali nepolitický charakter súťaže.

Súťaž Eurovízia sa koná každý rok a v mnohých európskych krajinách je mimoriadne sledovaná a populárna. Vlaňajší ročník pritiahol k televíznym obrazovkám 197 miliónov divákov z celého kontinentu.