RTVS v súvislosti s úmrtím herca mení program

RTVS v súvislosti s úmrtím herca mení program Foto: RTVS/Tvár v rose

Vo veku 88 rokov zomrel v utorok dlhoročný popredný člen Činohry SND Karol Machata.

 


V tejto súvislosti RTVS upravuje program.

 

Dnes o 20:15 odvysiela film Tvár v rose - televízna adaptácia novely Františka Švantnera Kňaz je z dramatických vojnových čias. Príbeh kňaza z konca 2. svetovej vojny v osade Vlkolínec dokazuje, že nikto nemôže ostať bokom od zápasu medzi silami dobra a zla. Film nakrútil v roku 1988 režisér Jozef Banyák a hlavnú úlohu zveril práve Karolovi Machatovi.

O 21:25 pôjde televízny film Ľahučký dych nakrútený na motívy I.A.Bunina, ktorý je rozprávaním o osude temperamentnej, trochu nezodpovednej gymnazistky.

Oba filmy odvysiela RTVS na Dvojke.

Vo štvrtok na Jednotke o 20:25 prinesie film Dáždnik sv. Petra.

Viac: Zomrel herec Karol Machata

Rádio Slovensko si herca pripomenie v cykle Rodinka rozhlasových, v ktorom Karol Machata spomína na svoje herecké začiatky a prácu v rozhlase. Rodinka rozhlasových sa v éteri Rádia Slovensko vysiela dnes v pravidelných intervaloch až do večerných hodín.

Rádio Regina dnes o 22:00 uvedie rozhlasovú dramatizáciu diela Johanna Wolfganga Goetheho Egmont. Psychologický portrét Egmonta v majstrovskom podaní Karola Machatu je jednou z plejády nezabudnuteľných postáv, ktoré tento výnimočný herec pre rozhlas vytvoril.

Rádio Devín dnes o 12.00 vysiela Verše - Odpútaný Prometeus autora Percyho B. Shelleyho v majstrovskej interpretácii Karola Machatu. O 14:05 Rádio Devín zaradí reláciu Ars rádio - režisérka Táňa Tadlánková, dramaturgička Viera Benediková a redaktorka Rozália Vlásková budú rozprávať o spolupráci s pánom Machatom, súčasťou relácie bude rozhovor s autorom bakalárskej práce o Karolovi Machatovi a tiež výber z archívu. Zajtra o 11:00 Devín uvedie reláciu Ars litera na tému Karol Machata v rozhlasovej hre. Všetky literárne a literárno-dramatické relácie v Rádiu Devín (rozprávky, rozhlasová hra, fíčre, zábavník, poviedka), budú nadchádzajúcu sobotu venované Karolovi Machatovi.
Úmrtiu Karola Machatu bude prispôsobený aj program digitálneho Rádia Pyramída, ktoré do vysielania zaradí unikátne archívne rozhlasové nahrávky, v ktorých pán Machata účinkoval.

 

„Karol Machata patril k najvýznamnejším slovenským predstaviteľom povojnovej hereckej generácie, bol silnou individualitou s nezameniteľným zamatovým hlasom a ako jeden z nevšedných talentov sa zaradil medzi naše najväčšie a najuznávanejšie herecké osobnosti," týmito slovami oznámilo úmrtie aj SND, kde dlhé roky účinkoval.