Eurovízia rieši porušenie pravidiel, objavila sa zakázaná vlajka

Eurovízia rieši porušenie pravidiel, objavila sa zakázaná vlajka Reprofoto: YouTube ESC

Vedenie medzinárodnej súťaže Eurovision Song Contest ostro kritizovalo arménsku speváčku Ivetu Mukučjanovú za to, že počas utorkového vystúpenia v prvom semifinálovom kole mávala vlajkou Náhorného Karabachu.

 

 

Informovala o tom agentúra AP. Hudobná súťaž si zakladá na prísnej apolitickosti a ešte pred začiatkom súťaže zverejnila zoznam vlajok, ktoré sa na súťaži nesmú objaviť. Mnohé krajiny to pobúrilo. Náhorný Karabach je separatistickú oblasťou v Azerbajdžane obývanou prevažne Arménmi, oba štáty vedú o región dlhodobý spor.

Odporúčame: Na Eurovízii sú niektoré vlajky zakázané

Európska vysielacia únia (EBU), ktorá súťaž organizuje, počínanie Mukučjanovej označila za vážne porušenie zákazu politických manifestácií. Arménsko tak ponesie za čin svojej predstaviteľky zodpovednosť, rozsah sankcií bude upresnený, uviedla AP. Organizátori krajinu varovali, že opakovanie incidentu môže vyústiť v diskvalifikáciu z tohto ročníka aj tých nadchádzajúcich.

Reprofoto

Mukučjanová, ktorá sa v utorok rovnako ako jej azerbajdžanská kolegyňa Samra prebojovala do finále, na tlačovej konferencii uviedla, že spomínané gesto nemyslela zle. "Chcem len mier na našich hraniciach," povedala.

Arménsko a Azerbajdžan zviedli o Náhorný Karabach po rozpade Sovietskeho zväzu vojnu, ktorá si podľa niektorých údajov vyžiadala viac ako 40.000 obetí a takmer dva milióny ľudí kvôli nej museli opustiť domovy. Po uzavretí prímeria v máji 1994 panoval v oblasti pomerný pokoj, hoci napätý s občasnými incidentmi. Situácia sa však vlani vyhrotila a začiatkom apríla tohto roku sa strhli prudké prestrelky, pri ktorých zomrela na oboch stranách takmer stovka vojakov a civilistov. Prímerie uzavreté 5. apríla je opäť porušované.