Rusi považujú výsledky Eurovízie za spolitizované

Rusi považujú výsledky Eurovízie za spolitizované Foto: FB Eurovision

Rusi podľa očakávania kritizujú víťazstvo Ukrajiny v súťaži Eurovízie, kde zaznela pieseň o deportácii krymských Tatárov sovietskym diktátorom Josifom Stalinom.

Mnohí výhru označili za politicky motivovanú. Agentúra Reuters ukrajinskú speváčku Jamal označila za jednu z najkontroverznejších víťaziek v celej histórii súťaže. Ruský účastník Sergej Lazarev skončil v súťaži až tretí.

"Nie je to ukrajinská speváčka Jamala a jej pieseň 1944, kto vyhral Eurovíziu 2016. Je to politika, ktorá porazila umenie", povedal ruským tlačovým agentúram podpredseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Franc Klincevič. Zároveň vyzval na bojkot budúceho ročníka Eurovízie, ktorý bude organizovať víťazná krajina, teda Ukrajina.
Organizátor súťaže, Európska vysielacia únia, zastáva názor, že pieseň neobsahuje politický prejav, ale politická fakty.

Jamala, ktorá je sama krymskou Tatarkou, v piesni s názvom 1944 pripomína deportáciu svojho ľudu sovietskymi úradmi za druhej svetovej vojny. Rusi, ktorých krajina v roku 2014 anektovala Krym a ktorá aj teraz tvrdo obmedzuje politickú činnosť Tatárov na polostrove, súťažnú skladbu odsúdili už pred sobotňajším finálovým večerom ako politicky angažovanú a proti účasti Ukrajiny v Eurovízii protestovali.

Podľa Reuters to nie je prvýkrát, čo hlasovanie v súťaži sprevádzalo politické spojenectvo. Aj v sobotu bolo zrejmé, že napríklad postsovietske štáty, až na Azerbajdžan a Bielorusko, stoja viac pri Ukrajine.

Odporúčame aj: Moskva je rozhorčená, nechce krymsko-tatársku speváčku na Eurovízii

Jamala na námietky, že Eurovízia zakazuje vystúpenie politizovať, povedala, že jej pieseň o politike nie je. Porota s ňou súhlasila. "Ďakujem, Európa - a vitaj na Ukrajine," vykríkla Jamala po prevzatí ceny Eurovízie.

Pre predsedu zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konštantína Kosačova "prevážila geopolitika". Podľa neho by víťazstvo v Eurovízii mohlo "dať krídla" ukrajinskému vedeniu, a tým ohroziť náročný mierový proces na východnej Ukrajine. "Z tohto dôvodu Ukrajina tým stratila," napísal Kosačov na facebooku. Dodal, že "to, čo Ukrajina životne potrebuje, je mier. Vyhrala ale vojna".

Ruský denník Komsomoľskaja pravda dnes vydal na svojich internetových stránkach článok s palcovým titulkom: Víťazstvo Ukrajiny, porážka Ruska. V medzititulku potom uvádza: Ako európska porota ukradla víťazstvo Lazarevovi. V texte potom autor žiada, aby vzhľadom na politický obsah piesne boli výsledky súťaže anulované.