Markíza zverejnila ospravedlnenie za reportáže o „tajnom" vydaní dieťaťa

Markíza zverejnila ospravedlnenie za reportáže o „tajnom" vydaní dieťaťa Foto: Markíza

Televízia Markíza sa dnes vrátila k štyrom príspevkom spred viac ako dvoch rokov.

 


Televízia Markíza dnes zverejnila ospravedlnenie sudkyni Okresného súdu KomárnoAdriane Konkolovskej za to, že v októbri a novembri v roku 2013 odvysielala v Televíznych novinách štyri príspevky, v ktorých boli uvedené neobjektívne a nestranné informácie.

 

Reprofoto Markíza

Prvý príspevok s názvom Tajné vykázanie z krajiny zo dňa 29. 10. 2014 informoval o „tajnom" vydaní slovenského dieťaťa do zahraničia jeho otcovi bez upovedomenia jeho matky. Markíza v príspevku niekoľkokrát zdôraznila, že dieťa bolo vydané do zahraničia bez upovedomenia matky a teda „tajne", priamo zo školy za asistencie sudkyne, policajtov a sociálnych úradníkov. „Sedemročné dieťa vydala komárňanská sudkyňa otcovi do Talianska. Chlapca v tajnosti zo školy odviedla sudkyňa s otcom a to bez vedomia matky. Listom jej to oznámili až dodatočne. Napriek tomu, že chlapec je Slovák s trvalým pobytom na Slovensku," začínala prvú reportáž Markíza. Kauzu sledovala Markíza niekoľko dní.

Pokutu rada dala televízii Markíza za to, že v ani jednej z reportáži Markíza neposkytla priestor na vyjadrenie sudkyni ani nesprostredkovala jej argumenty - najmä k obvineniam o expresne rýchlom konaní v danej kauze, k obvineniam, že predmetným výkonom došlo de facto k únosu dieťaťa do zahraničia, k obvineniam o vydaní dieťaťa do zahraničia bez právoplatného rozsudku, ako aj k obvineniam z porušenia medzinárodných zákonov a l ďalším obvineniam.

O uložení sankcií 5000 eur a upozornenia na porušenie zákona rozhodla Rada pre vysielanie a retransmisiu už v lete v roku 2014. Teraz sa televízia ospravedlnila priamo sudkyni, ktorej sa príspevok týkal.