Bosna sa stane prvou európskou krajinou bez verejnoprávnej televízie

Bosna sa stane prvou európskou krajinou bez verejnoprávnej televízie ilustr.foto: JOJ

Bosna a Hercegovina sa 30. júna stane prvou európskou krajinou bez verejnoprávnej televízie. O zastavenie prevádzky Bosenskohercegovinského rozhlasu a televízie (BHRT) rozhodlo dnes vedenie tohto média kvôli dlhotrvajúcim a neustále sa zhoršujúcim finančným problémom.

Rozhlasová a televízna stanica je hlboko zadlžená. Len Európskej vysielacej únii (EBU) dlhuje šesť miliónov švajčiarskych frankov (5 miliónov eur). BHRT mala lehotu do 31. mája na vyriešenie tohto dlhu, ale pretože toho v súčasnej situácii nie je schopná, únia jej termín predĺžila do 8. júna s nádejou, že televízii pomôže bosnianske centrálne úrady.

Nevyriešeným problém je pre BHRT stále menší príjem z mesačného koncesionárskeho poplatku vo výške v prepočte približne 3 eura. Doteraz ho totiž Bosniaci platili spoločne s účtom za telefón, ale volanie cez pevnú telefónnu linku používa čoraz menej ľudí. Návrh vedenia televízie, aby sa poplatok hradil spoločne s účtami za elektrinu, zatiaľ parlament neschválil.

V Bosne by mal zánik centrálnej televízie a rozhlasu veľký symbolický význam. Krajina je od konca vojny v roku 1995 rozdelená na základe Daytonskej mierovej dohody na dve entity s veľkou autonómiou - Bosňácko-chorvátsku federáciu Bosny a Hercegoviny (FBaH) a Republiku srbskú (RS). Ústredné orgány preto prakticky neustále čelia krízovým situáciám. Naviac prezident RS Milorad Dodik stojí na čele bosenskosrbských politických síl, ktoré sa snažia o rozdelenie krajiny.