Rada si posvieti na príspevok INTV o Petrovi Puškárovi

Rada si posvieti na príspevok INTV o Petrovi Puškárovi Reprofoto: INTV

Kontroverzná INTV Petrovi Puškárovi, kvôli ktorému bola v televízii policajná razia, venovala jednostranné reportáže.

 

 

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa rozhodla preskúmať, či nová televízia v príspevku o Puškárovi z apríla tohto roka neporušuje zákon. Voči televízii dnes začala správne konanie.

"Predmetný príspevok selektívne a tendenčné podáva informácie vo veci kriminálnej kauzy z daňových podvodov obvineného Petra Puškára, ktorý je podľa médií údajne s televíziou INTV podnikateľsky prepojený. Redaktor v príspevku na toto prepojenie navyše vôbec neupozorňuje. Som presvedčený, že v tomto prípade ide o jasný konflikt záujmov..," píše šťažovateľ.

V apríli Národná kriminálna agentúra urobila raziu v INTV, ktorá súvisela s Puškárom, ten mal v televízii aktivity. Puškár bol obvinený z podvodu a krátenia dane a poistného. Polícia sa mu neúspešne pokúšala doručiť uznesenie o vznesení obvinenia a vypočuť ho. Puškár sa však podľa hovorkyne polície zdržiaval na neznámom mieste a pri telefonickom kontakte poskytoval zavádzajúce informácie o mieste svojho pobytu.

Odporúčame aj: Peter Puškár vysvetľuje, čo má spoločné s televíziou INTV

INTV odvysielala príspevok Prihlásil sa na polícii, v ktorom informovala o jeho hospitalizácii vo viedenskej nemocnici, o jeho údajnom zlom zdravotnom stave, ktorý sa vraj zhoršil v súvislosti s jeho vyšetrovaním a redaktor hovoril aj o snahe Puškára prebrať obvinenie a prihlásiť sa na polícii. "Tieto informácie neboli podložené žiadnymi relevantnými faktami, napr. vyjadrením rakúskeho lekára, ktorý Puškára liečil, ani vyjadrením rakúskej polície, že sa Puškár u nich prihlásil. Aj keď bol Puškár nasnímaný pred nemocnicou a pred i v budove rakúskej polície, nemožno to, podľa nášho názoru, považovať za objektívny dôkaz uvedených tvrdení," píše v posudku k sťažnosti kancelária rady.

Hoci Puškár v reportáži osočuje slovenskú políciu z neseriózneho postupu voči nemu a žiada doručiť obvinenie. Polícia v príspevku priestor nedostala. "Príspevok sa tak stal podľa nášho názoru neobjektívnym a jednostranným, keďže priblížil divákom situáciu len z pohľadu Petra Puškára," píše sa v posudku.

V reportáži nepadla ani zmienka o tom, že Puškár s INTV spolupracoval. Nebol to jediný jednostranný príspevok v prospech Puškára v INTV.

O tom, či INTV porušila zákon, rozhodne rada na jednom z najbližších zasadnutí.

Reportáž o Puškárovi začína o 17:45: